Laadukasta läheltä

Etenkin joulun hankinnoissa on hyvä pohtia, mistä ostoksensa tekee. Suosiiko paikallisia lähiyrittäjiä, vai lankeaako verkkokauppojen pauloihin. Verkkokauppojen kasvanut käyttö ei pidemmän päälle ole erityisen järkevää. Ulkomailta tilattavien tuotteiden suosiminen merkitsee lähikauppojen, ja ylipäänsä kivijalkaliikkeiden, hiipumista. Paikallisia yrityksiä suosimalla voi pienentää hiilijalanjälkeä ja tehdä siten ilmastoteon. Samalla pääsee myös paremmin tutustumaan haluamaansa tuotteeseen. Ostosten laatuun perehtyminen ei aina verkkokaupassa toteudu.

Ostosreissulla voi tavata tuttuja ja pääsee myös puhelemaan myyjän kanssa. Näitä sosiaalisia kontakteja yhä useampi nykypäivänä kaipaa. Asiantunteva myyjä osaa myös suositella tarvittaessa parempia vaihtoehtoja ja kertoa tuotteiden eroista.

Lähikauppojen hiipuminen muuttaa myös asuinalueiden luonnetta. Kaupat tuovat eloa ympäristöönsä ja toimivat myös eräänlaisina turvan tuojina kulkijoille. Turhan usein tyhjiksi jääneet liiketilat muuttuvat kaljabaareiksi, jotka saattavat lisätä asuinalueiden häiriöitä ja turvattomuutta humaltuvien asiakkaiden vuoksi. Asiakaskadon tyhjentämät liiketilat eivät myöskään nosta asuinalueen arvoa, päinvastoin.

Posti on ollut viime aikoina suurennuslasin alla toimiensa vuoksi. Tulin katsoneeksi Postin koteihin jakaman lehden painopaikkaa ja yllätyin. Valtion laitos katsoo parhaaksi painattaa tuotteensa Krakovassa. Ei kotimaassaan, vaan maassa, jonka ihmisoikeusrikkomuksiin Suomi kuluvalla EU-puheenjohtajakaudellaan otti kantaa. Ehkä siihen on jokin hyvä syy, mutta hivenen oudolta esimerkiltä se vaikuttaa. Toivottavasti me osaamme arvostaa kotimaista tuotantoa ja siten myös edesauttaa sen säilymistä. Kotimaisuus on yleensä myös tae tuotteen turvallisuudesta ja laadukkuudesta. Ongelmatilanteissa läheltä ostetusta viallisesta tuotteesta on lyhyt matka mennä valittamaan ja vaihtamaan tavara. Siinäkin on yksi syy suosia lähipalveluita.

Päätoimittaja Teija Loponen