Lex Malmi lausuma pysyy voimassa

Ilmailu Malmilla jatkunee sittenkin ensi vuonna. Kuva Teija Loponen

Eduskunnan tarkastusvaliokunta antoi 3.12.2019 mietintönsä hallituksen vuosikertomuksesta 2018. Mietinnössään valiokunta vahvisti Liikenne- ja viestintävaliokunnan päätöksen pitää Lex Malmi lausuma voimassa.

Hallitus oli esittänyt, että joidenkin Etelä-Suomen lentokenttien kunnostukseen vuonna 2018 myönnetyt määrärahat olisivat täyttäneet lausuman vaatimukset. Valiokunnat toteavat perustellusti, etteivät nämä toimenpiteet kuitenkaan takaa yleisilmailun jatkumista Helsingin seudulla.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen kiirehtii uutta hallitusta toimiin heti, kun se on nimitetty.

-Hallitustilanne on hankala, mutta Suomen ja pääkaupunkiseudun yleisilmailun tilanne kriittinen. Helsingin kaupunki uhkaa panna toimeen Malmin kentän vuokrasopimusten irtisanomisen, vaikka sillä ei ole lainvoimaa oikeuskäsittelyjen ollessa kesken. Hallituksen on sovittava välittömästi Malmin toiminnan jatkoajasta. Vastuu on liikenne- ja viestintäministerin, Hyvönen painottaa.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen toteaa valtiovallan näkökulman Suomen lentokenttäverkostoon.
-Ei tarvinne erikseen sanoa, että Malmin kohtalo surettaa sekä kulttuurihistoriallisesti että erityisesti siksi, että olemme rajaamassa ilmailun kehittymisen mahdollisuuksia niin paljon.”

Vanhanen puhui asiasta Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlapuheessaan lauantaina 30.11.2019.

Vireillä oleva kuntalaisaloite kunnallisesta kansanäänestyksestä koskien Malmin ilmailukäyttöä on ylivoimaisesti Suomen suurin lähes 24 000 kannattajallaan. Helsingin päävaltuustopuolueet ovat ilmoittaneet hylkäävänsä aloitteen, jos se tuodaan valtuustokäsittelyyn.

Lentokenttäalueella on voimassa vaarantamiskielto rakennusperintölain nojalla tehdyn suojeluesityksen johdosta. Esitys on käsittelyssä ympäristöministeriössä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPoppeleita kaatuu
Seuraava artikkeliLaadukasta läheltä