Mobiilipelillä rahaa retkikassaan

Oppilaat kuvittivat pelin piirtämällä taustat ja kaikki pelin hahmot ja muut elementit. Kuva Teija Loponen

-Ei mokkapalojen leivontaa. Siitä se lähti, kertoo peli-idean isä Matti Immonen.
-Harvoin sitä saa oman nimen näkymään pelin tekijänä, tuumivat Elli ja Santeri innoissaan Koulumatka -peliä kännyköistään ihastellessaan.

Luokkaretkirahat hankitaan yleensä myymällä tuotteita, joita vanhemmat itse ostavat. Puistolan peruskoulun 5 B päätyi tekemään mobiilipelin, jota ostavat mielellään muutkin muutamalla eurolla.

Kaikki pelissä näkyvä materiaali on oppilaiden luomaa.

Elli piirsi peliin London Eye –maailmanpyörän, jossa on itsekin käynyt, sekä kaksikerroksisen bussin. Santeri ja Anni olivat mukana Sveitsi-ryhmässä piirtäen maahan tyypillisiä rakennuksia.

-Sekä pelin tekeminen, että sen pelaaminen on kivaa, toteaa heti pelin itselleen ladannut Konsta, jonka piirtämä lentävä turistibussi seikkailee sekin pelissä.

-Japanista tuli hienoin kirsikkapuineen ja susheineen, arvelee Elli.

Nelikko pohtii mitä kaikkea oppivat peliprojektin aikana:

-No matikkaa, oikeinkirjoitusta, piirtämistä ja kulttuuria. Ja vähän myös tätä pelien tekemistä.

Oppilaat valitsivat itse pelissä olevat neljä eri kohdetta, Egyptin, Sveitsin, Japanin sekä Englannin ja etsivät sen jälkeen kohteiden kulttuuriin liittyviä asioita, nähtävyyksiä, rakennustyylejä, historiatietoja ja muuta pelissä mahdollisesti käyttökelpoista tietoa.

Opettaja Anni Pulkkinen jakoi oppilaat maittain neljään ryhmään ja ryhmät sopivat sisällään työnjaosta, kuka ottaa minkäkin asian hoitaakseen. Lisäksi jokainen oppilas teki oman ”pään”. Projektin moottori Matti Immonen oli sitä ennen antanut jo tarkat mitat taustakuville, hyppiville päille ja muille pelin piirroselementeille.

-Digitalisaatio kuuluu nykypäivän opetussuunnitelmaan ja siksi oli helppo hypätä mukaan Matin ehdotukseen pelin teosta. Tosin toki siitä ensin keskusteltiin vanhempien, rehtorin ja myös vanhempainyhdistyksen kanssa, jotta kaikki luvat saatiin kuntoon, kertoo viitosten opettaja Anni Pulkkinen.

-Projekti kesti kaikkiaan yhdeksän kuukautta, siihen osui kesäloma väliin. Ensin pohdittiin millainen peli ja kenelle se suunnataan, tehtiin kevyt promo ystäväni Mikko Oksalahden avulla ja lähdettiin kehittelemään sitä eteenpäin. Kaikki hahmot ja maisemat ovat oppilaiden käsialaa, Mikko teki varsinaisen pelin suunnittelun, ohjelmoinnin, designin ja musiikin, kertoo Matti Immonen.

Ideoita pursusi oppilailta alkuun kaikenlaisista räjähdyksistä lähtien, mutta pelistä haluttiin kaikenikäisille sopiva.

-Pelissä myös noudatetaan fysiikan lakeja, huomauttaa Immonen.

-Vaikeusasteita pelissä on neljä, Sveitsi on vaikein ja Japani helpoin, kertoo Konsta.

-Tiettävästi vanhin pelaaja on tähän mennessä ollut 78 –vuotias mummi, tietää Matti kertoa.

Peli tehtiin sopivaksi iPadille, iPhonelle, ja Androideille ja muutaman euron hintaisia latauksia oli hetkessä kertynyt jo reilut viisikymmentä.

-Tavoitteena voisi olla vaikka 1000 latausta, siitä tulisi jo mukava pesämuna luokkaretkirahastoon, arvelee Matti Immonen, lisäten, että 30 % tuotosta menee alustan pitäjälle.

Viitosluokkalaisten mobiilipeliappi lienee ainutlaatuinen Suomessa. Sen elinkaarta on vielä vaikea arvioida, mutta toiveena on, että mahdollisimman monet sen nyt lähikuukausina itselleen tai lapsilleen lataisivat, hintakaan ei päätä huimaa, pelin saa noin kolmella eurolla.

-Luvatkaa peli kaikille tutuille joululahjaksi, ehdottavat oppilaat.

Teija Loponen

Kuvakaappaus pelistä, tässä seikkaillaan Japanissa.