Ministerillä meni huomioliivit tunteeseen

Liivi-gaten aiheuttaja. Logossa oleva liikenteen turvallisuusvirasto Trafi yhdistyi vuoden alussa Traficomiin. Kuva Kaj Granström

Malmin lentokenttää koskevaan adressiin vapaaehtoisesti nimiä keränneet Kaj Granström ja avovaimonsa Anne Levänen kokivat kummallisen ministerikohtaamisen Viikin Prismakeskuksessa viime keskiviikkona.

Työministeri Timo Harakka (sd) tuli nimienkerääjien luo kiivastuneena.

– Hän kysyi ensin, että mitä te keräätte ja miksi teillä on huomioliivit päällä, kertoo Kaj Granström.

Kerääjät alkoivat kertoa kuntalaisaloitteesta, ja että adressilla on tarkoitus saada Helsinki järjestämään neuvoa antava kansanäänestys Malmin lentokentän kohtalosta. Ministerin katse oli enemmän Helsinki City Airport-huomioliiveissä. Niissä on Suomen Ilmailuliiton, lentokoulu Aeropolen ja entisen Trafin mainokset. Huomioliivejä on jaettu Malmilla vieraileville ilmailijoille kenttäturvallisuuden takaamiseksi.

– Hän kiinnitti kovasti huomiota Trafin vanhaan logoon ja alkoi jankata, että meillä on työnantajan virkapuku päällä ja ettemme saa kerätä nimiä liivit päällä. Yritin kysyä, että minkä takia, ja hän sanoi, että ilman liivejä saa kerätä. Yritin sanoa, että meillä nyt vain on tällaiset huomioliivit päällä, ei näissä ole sen kummempaa.

Ministerin mukaan kuntalaisaloite on turha, koska valtuusto on asian jo päättänyt.

– Sanoin, että niin periaatteessa, mutta Malmilla on erikoinen tilanne, jossa kenttä on päätetty hävittää, vaikka kuntalaisilta ei ole kysytty mitään. Valtuutettujenhan pitäisi huomioida helsinkiläisten äänet. Näytin lukuja, että gallupeissa 65 prosenttia kannattaa säilyttämistä, mutta ei hän halunnut kuulla.

Granström huomasi ohi menevän naisvartijan katseen seuraavan heitä.

– Tuli mieleen, että hän tulee sanomaan jotain, sillä siinä vaiheessa ministeri oli aika äänekäs, mutta vartija käveli ohi.

Granströmistä tuntui, että ministeri yritti provosoida.

– Me lentäjäthän emme helposti hermostu. Ongelma oli, että hänen kanssaan oli hankala puhua, kun hän oli niin hermostunut. Sanoinkin ainakin kolme kertaa, että tästä on turha puhua.

Ministeri lähti, mutta ohitti paikan vielä myöhemmin voimakkaasti elehtien.

– Antaen ymmärtää, että olemme kahjoja, Granström tulkitsee.

Ministerin käytös jätti vapaaehtoisille pahan olon.

– Olemme Annen kanssa keränneet yhdessä toista tuhatta nimeä, ja erimielisiä on ollut, mutta ei kukaan ole koskaan tullut huutamaan.

Harakan viesti tapahtumista kyselleelle Helsingin Sanomille ja MTV Uutisille on ollut, ettei hän kommentoi, ja että asiasta tiedottanut Malmin lentoaseman ystävät hakee vain helppoa julkisuutta.

Pirjo PihlajamaaEdellinen artikkeliErän voimistelijoille mitaleita Pietarista ja Kisahallista
Seuraava artikkeliUutta Koillis-Helsinkiä