Turhaa työtä

Sunnuntaina käännettiin jälleen kerran kellon viisareita taaksepäin, talviaikaan, vaikka valtaosa ihmisistä haluaisi tuosta ajanmuutoksesta luopua. Vuoden 2019 piti olla viimeinen, jolloin kelloja siirretään, mutta tilanne on muuttunut. EU:ssa ei vieläkään olla päästy asiasta sopuun, joten varmuutta ei ole, koska tuo kierre saadaan loppumaan. Tällä hetkellä arvio on vuonna 2021. Suomessa Otakantaa-kyselyssä annettiin melkein 680 000 vastausta kyselyyn, kumpaan aikaan Suomen tulisi lopullisesti jäädä. Silti sekin on edelleen avoinna, mihin Suomessa lopulta päädytään. Joka tapauksessa seuraavan kerran kelloja siirrellään takaisin kesäaikaan maaliskuun lopussa.

Turhaa työtä on kurjaa tehdä. Näin syksyllä haravointi tuntuu sellaiselta. Juuri kun pihamaan saa siistiksi, tulee uusi tuulenpuuska ja tuo lisää lehtiä pihaan. Samalta saattaa tuntua vapaaehtoisista roskien kerääjistä. Kun vaikkapa puiston on saanut roskattomaksi, on seuraavalla viikolla taas uutta poimittavaa roska-astioista huolimatta.

On todella upeaa, että siitä huolimatta riittää ihmisiä, jotka haluavat nähdä ympäristön siistinä ja uhraavat aikaa ja vaivaa siihen. Sama koskee myös vaikkapa taloyhtiöitä. Niissäkin löytyy vapaaehtoisia, jotka omasta halustaan haravoivat, hoitavat kukkaistutuksia ja tekevät lumitöitä ennen kuin palkattu huoltoyhtiö ehtii paikalle. Ne eivät ole turhia töitä, vaikka kiitosta ei ehkä kuulukaan.

Toisinaan turhan työn tekeminen koskettaa myös tapahtumien järjestäjiä. Aikaa ja vaivaa on uhrattu tapahtuman järjestämiseen, johon tuleekin vain kourallinen ihmisiä. Ilo on sitäkin suurempi, jos paikalle saapuu paljon väkeä. Juuri nyt valmistellaan erilaisissa yhdistyksissä ja seuroissa joulukonsertteja ja elävän adventtikalenterin tapahtumia, joihin väkeä toivotaan mukaan. Ihan vain osallistumaan, osaan jopa maksutta. Lauantaina vietetään Pyhäinpäivää. Se tietää ruuhkia hautausmaille. Malmilla voi viivähtää tuokion kauemminkin kuin vain läheisen haudalla, sillä seurakunta järjestää hautausmaalla ohjelmaa ja tarjoaa myös kuumaa juotavaa ja keskusteluseuraa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliAvoin kirje Helsingin kaupungille Helsingin kaupunginvaltuutetuilta
Seuraava artikkeliYrittäjät juhlivat lentokentällä: Hellapoliisista Vuoden yrittäjä