Maatullin koulun korjaus jatkuu ennen purkua

Maatullin koulu
Maatullin koulun kaikkiin luokkahuoneisiin on tuotu ilmanpuhdistimet. Lisäksi koko koulun siivousta on tehostettu, ja sisäilmanpaineita seurataan ja säädetään tarpeen mukaan. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Jo tehdyistä korjauksista huolimatta Maatullin ala-asteen koulussa on edelleen sisäilmaongelmia. Asia selvisi syyslukukauden alun jatkotutkimuksissa. Koulua hätäkorjataan lisää, jotta sen käyttöä voi jatkaa vielä vuoden pari ennen purkua ja uuden tekoa. Evakkotiloja suunnitellaan Puistolan puolella olevaan Suuntimopuistoon.

Helsingin kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialat järjestivät koululla sisäilmaremontteja ja uudisrakentamista koskevan tiedotustilaisuuden viime keskiviikkona.

Jatkotutkimuksissa on selvinnyt, että epäpuhtauksille altistuminen on koulutiloissa edelleen niin todennäköistä, että korjauksia pitää jatkaa mitä pikimmiten. Uusissa tutkimuksissa ilmeni, että kosteus on vaurioittanut koulurakennuksen sokkelin lämmöneristeitä. Perustuksista vuotaa haitallisia mikrobeja sisältävää ilmaa sisätiloihin. Myös ulkoseinissä on ilmavuotoreittejä, mutta seinien lämmöneristeet eivät ole kovin vaurioituneet.

Koulun johtokunnan puheenjohtaja ja kahden ala-astetta käyvän lapsen äiti Teija Makkonen kannustaa vanhempia ilmoittamaan koululle lapsen oireiluista, jotta tilanne saadaan paremmin dokumentoitua.

-Koululla ei ole ollut kunnollista systeemiä, joka kertoisi oireilevien todellisen määrän. Kaikki eivät edes ilmoita koululle. Esimerkiksi minä en ole koskaan ilmoittanut. Lapsellani on ollut vatsakipuja, ja kuulin vasta nyt, että vatsakipukin voi olla sisäilmasta johtuva oire, Makkonen toteaa.

Luokkatilojen ja ruokalan ulkoseinien tiivistyskorjaukset alkavat marraskuussa ja valmistuvat arviolta tammikuussa 2020. Korjausten avulla pyritään ehkäisemään epäpuhtauksien kulkeutuminen rakenteista ja maaperästä sisäilmaan.Korjaukset tehdään ilta- ja viikonlopputyönä, niin opetustyö ei häiriinny. Jotta korjaukset nopeutuisivat, tulee koulun käyttöön pihalle yksi väliaikainen luokkatila. Lisäksi korjataan luokissa vaurioituneet allaskaapit ja tiivistetään viemäriliittymät sekä vaihdetaan muovimatot vesivaurioalueilta.

Kesällä otettiin näytteitä kuuden luokan muovimatoista. Viidessä näytteessä kemiallisten orgaanisten yhdisteiden pitoisuudet olivat koholla. Uusimpien tutkimusten mukaan sisäilmassa yhdisteitä on kuitenkin vain vähän, joten muovimatoilla ei olekaan merkittävää vaikutusta sisäilmaan.

Luokkahuoneiden pölynäytteet olivat enimmäkseen normaalia ulkoilman ja sisätilan pölyä.

Maatullin ala-aste siirtyy väistötiloihin Suuntimopuistoon, jonne aiotaan saada evakkotilat valmiiksi vuodenvaihteessa 2020–2021. Aikataulua yritetään jouduttaa, jotta muutto tapahtuisi aiemmin. Muuton jälkeen nykyinen koulu puretaan, ja tilalle nousee uusi. Sen arvioidaan valmistuvan vuonna 2024.

Suuntimopuistoon on edelleen suunnitteilla myös monitoimitalo, joka tietää isoja muutoksia sekä Puistolan että Tapulikaupungin julkisiin palveluihin.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliYrittäjät juhlivat lentokentällä: Hellapoliisista Vuoden yrittäjä
Seuraava artikkeliPukinmäen kauppapaikkaan tulee myös kuntosali