Päättäjien palsta: Maria Landén, Antti Vuorela, Tuulikki Vuorinen

Varavaltuutetut
Varavaltuutetut Antti Vuorela, Mirka Vainikka, Maria Landén, Zahra Abdulla ja Tuulikki Vuorinen
  1. Onko valtuusto ollut riittävän ponteva ilmastonmuutoksen torjunnassa?
  2. Tulisiko kuluttajan valtaa ja vastuuta korostaa enemmän?
  3. Miten ilmastonmuutos vaikuttaa omiin arkitekoihisi?

Maria Landén, 32, Suutarila. PS. Varavaltuutettu, pelastuslautakunnan jäsen, käräjäoikeuden lautamies.

  1. Kyllä on, ellei liiankin. Tavoitteet olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2035 mennessä sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosentilla 40 vuodessa ovat aika kovia tavoitteita.
  2. Valinnanvapautta tulisi nimenomaan korostaa niin, ettei esimerkiksi ihmisten liikkumismuotoa pyrittäisi ohjaamaan ”ylemmältä taholta”. Jo nyt Helsingissä pyritään hankaloittamaan yksityisautoilua monin tavoin ja se on väärin.
  3. Suurimmat ilmastotekoni ovat roskien lajittelu, vähäinen matkustaminen lentokoneella sekä se, että syön 95-prosenttisesti kotona valmistettua ruokaa ja ostan myös lähellä tuotettua ruokaa REKO:sta.

Antti Vuorela, 55, Tapanila. SDP. Varavaltuutettu, HSY:n hallitus, Pääkaupunkiseudun Vesi Oy:n hallituksen jäsen. Diplomi-insinööri, HSL.

  1. Hyviä ohjelmia on tehty, mutta toimeenpano on liian hidasta. Maailmanlaajuinen ongelma vaatii nopeita ja radikaaleja päätöksiä myös valtuustolta.
  2. Kuluttaminen on aina valtaa ja vastuullisuutta. Kuluttaja on ensiarvoisen tärkeässä roolissa ja siksi vastuun korostaminen on erittäin tärkeää. Voitaisiin vielä enemmän tuoda esille tietoa ilmastoa parantavista kulutusvalinnoista.
  3. Kävelen päivittäin ja käytän joukkoliikennettä aina kun mahdollista. Lahjoiksi annan mieluummin Umba-yhtyeeni musiikkiesityksiä kuin ilmastoa rasittavia kulutusturhakkeita.

Tuulikki Vuorinen, 55, Tapanila. KD, sit. Varavaltuutettu, sosiaali- ja terveyslautakuntajaoston jäsen, kirkkovaltuuston ja seurakuntaneuvoston jäsen. Sairaanhoitaja-diakonissa.

  1. Valtuusto on ottanut haasteen todesta ja pyrkii kokonaisvaltaiseen ratkaisuun: Helsingin kaupunki on sitoutunut tavoitteeseen hiilineutraali Helsinki vuoteen 2035 mennessä. Mukaan tarvitaan kaikki toimialat ja myös asukkaat ja elinkeinoelämä.
  2. Ilmasto on vaihdellut koko olemassaolomme ajan. Liian suuri muutos horjuttaa maapallon ekosysteemit. Koska muutokset aiheutuvat ihmiskunnan toiminnasta, meillä on mahdollisuus vaikuttaa ilmastonmuutokseen.
  3. Pyrin toimimaan kestävän kehityksen periaattein. Perheemme kierrättää, käyttää julkisia ja totta on, että kotimme lämpötila on nuorisostamme liian ”alhainen”. Valinnoissa luotan suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Meillä juodaan myös maitoa.

Koillis-Helsingin päättäjät vastaavat vuorotellen myös lukijoiden kysymyksiin. Niitä voi meilata pirjo.pihlajamaa@lahitieto.fi tai tekstata 045 3489 373.

Edellinen artikkeliPormestarille tullut tiukkoja kysymyksiä
Seuraava artikkeliPihlajamäen rampit taas käyttökunnossa