Etsivässä lähityössä näkee elämän kääntöpuolen

Pasi Teittinen ja Janne Leskinen auttavat työkseen syrjäytyneitä ja kodittomia. Kuva Teija Loponen

Janne Leskinen ja Pasi Teittinen ovat sosiaaliohjaajia, joiden työmaana ovat normaaliarjen ulkopuolelle jääneet ihmiset. Janne ja Pasi etsivät työkseen heitä, joita muut ihmiset eivät niinkään kaipaa näkevänsä.

-Malmi, Suutarila, Pihlajisto ja Jakomäki sekä Maunula ja Pakila ovat niitä tavallisimpia kiertelykohteitamme. Malmi työllistää ehdottomasti eniten, onhan täällä kaksi korvaushoitoklinikkaa, Alko, Kela ja sosiaalitoimisto, jotka keräävät alueelle juuri tätä meidän asiakaskuntaamme, listaa Janne Leskinen työmaataan.

Pasi Teittinen kertoo, että he käyvät juuri niissä paikoissa, joissa väki kokoontuu. Malmin torin kupeessa oleva ns. hevosenkenkä on yksi suosituimmista kokoontumispaikoista.

-Tosin nyt poliisit ovat sitä ahkerasti tyhjentäneet, joten porukka on ollut vähän hajallaan, Janne tietää.

Työ kohdistuu +30-ikäisiin, sitä nuoremmat ohjataan tarvittaessa nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuolen kaltaisiin palveluihin.

-Meillä jalkautuvassa työmuodossa käytetään hyväksi todella laajaa palveluverkostoa. Me ohjaamme eri palveluihin ja käymme myös ihan vain juttelemassa ja kyselemässä kuulumisia. Kerromme, mistä saa vaatteita, mistä löytyy peseytymismahdollisuuksia ja niin edelleen. Tarvittaessa kuskaamme vaikkapa päivystykseen tai lähdemme tueksi asioimaan Kelassa tai pankissa, Janne listaa.

-Viikoittain saatamme ihmisiä myös päihdepolille. Pohjalta nouseminen on vaikeaa, ja vaikka usein seuraavalla viikolla samat naamat näkyvät taas katukuvassa, ei koskaan voi tietää millä kertaa motivaatio toipumiseen herää, Pasi Teittinen tietää.

Juuri kymmenen vuotta täyttänyt Lähityö on tuttu näky katukuvassa. Työmuodon ennalta tuntevat kannustavatkin uusia tulijoita luottamaan auttajiin ja saattavat vinkata Jannelle ja Pasille huolta aiheuttavasta ihmisestä tai ilmiöstä. Myös kirjastoista tulee vinkkejä asunnottomista, jotka aamulla siirtyvät kirjastojen tiloihin lämmittelemään ja lepäilemään. Joskus taas sosiaalityön puolelta tulee pyyntö tavoitella asiakasta, jota ei ole pitkään aikaan sosiaalitoimistosta käsin tavoitettu.

Etsivän lähityön työntekijöiden toimenkuva on laaja ja miesten tekemä työ on myös osaltaan ennaltaehkäisevää. Asiakkaita autetaan hakemaan Kelalta tukia vuokranmaksuihin, jotta asunto säilyisi. Asunnon menettäminen tietää syrjäytymiskierteen kiihtymistä.

-Voimme esimerkiksi ohjata hakemaan taloudellista tukea oikeasta paikasta tilanteessa, jossa asunnosta on hävitetty kaikki luteiden vuoksi. Tai saattaa katkolle, taikka auttaa ulkona asuvaa henkilöä hakeutumaan Hietaniemen asunnottomien palvelukeskukseen, tai asumisen tuen palveluihin. Usein asuntoa tarjotaan asumisen tuen solusta tai päihteiden käytön sallivasta yksiköstä. Päihteiden käytön salliviin yksiköihin eivät monet halua, sillä niissä voi olla vaikea pysyä selvänä. Lisäksi usein saattaa ilmetä järjestyshäiriöitä. Moni valitsee mieluummin läheisen henkilön sohvan tai auton. Talvella nämä palvelut ovat ihan riittämättömät, Janne Leskinen toteaa.Kuka vain voi vinkata lähityöntekijöille mahdollisesta avuntarvitsijasta.

Jos käytössä olisi taikasauva, helpottaisi Janne sillä asuntopulaa.

Esimerkiksi uusia Asunto ensin –periaatteen mukaisia yksiköitä ei ole perustettu viime vuosina, vaikka tarve kasvaa koko ajan.

-Toinen alueellisesti vaikuttava asia olisi matalan kynnyksen päiväkeskuksen perustaminen Malmille. Päiväkeskuksessa olisi oleskelutila, syötävää, sosiaali- ja terveyspalveluja ja neulanvaihtopiste ja ehkäpä myös mahdollisuus peseytymiseen ja pyykinpesuun.

Vaikka työ on rankkaa, niin miehet saavat tyydytystä asiakkaidensa auttamisesta.

-Etenkin korvaushoitoon päässeen päihteiden käyttäjän kohdalla iloitsee siitä, kun hoidon edetessä näkee värin ja ilmeiden palaavan vähitellen kasvoille, Janne mainitsee esimerkkinä.

Miesten työaika on joustava, paljolti töitä tehdään kuitenkin kahdeksasta neljään mm. siitä syystä, että virastot ja muut asiointipaikat ovat silloin avoinna.

Päiväsaikaan toimivat myös monet muut auttavat tahot, joiden kanssa etsivä lähityö haluaisi tehdä entistä enemmän yhteistyötä. Yhdessä tehden voi saada parempia tuloksia aikaan.

-Turhaa tämä työ ei ole, vaikka vain pieni prosentti asiakkaistamme pääseekin nousemaan tolpilleen. Jokainen auttamistehtävä on tarpeen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliHeinäkurppa ei ollut päättäjien enemmistölle tärkeä
Seuraava artikkeliPormestarille tullut tiukkoja kysymyksiä