Tapaninvainion kerrostaloihin odotetaan autottomia

Uimarannantie 8
Uimarannantien tyhjä tontti Rasinkujalta päin kuvattuna huhtikuussa. Pupujussien haltuun ottama alue toimi viime talvena lumenkaatopaikkana. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Esperi Caren palvelutalon vieressä oleva Uimarannantie 8:n tyhjä asuintontti on vuokrattu viime viikolla Asunto Oy Helsingin Uimarille. Avain Asunnot Oy:n perustamalla yhtiöllä on vuosi aikaa hakea vuokraamalleen kerrostalotontille rakennuslupaa.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan asuntotonttitiimin tiimipäällikön päätöksellä vuokrattu tontti on kaavoitettu kahdelle 3-kerroksiselle talolle. Reilun 3 500 neliömetrin kokoiselle tontille saa rakentaa yhteensä noin 1 800 neliömetrin verran.

Tontilla on ollut Tapaninvainion päiväkoti, joka purettiin 2000-luvun alkupuolella homeisena. Sen jälkeen Tapaninvainiossa heräsi toive saada tilalle uusi päiväkoti ja muita lähipalveluja. Tontin asemakaava muuttui viime vuonna kuitenkin niin, että yleisten alueiden tontista tuli asuinkerrostalon tontti.

Talojen valmistuttua selviää se, että käyvätkö kadunvarren autopaikat lähistöllä vähiin, sillä itse asuintontin autopaikkojen määrää on pudotettu reippaasti. Niitä on oltava vähintään yksi per 120 neliömetriä, joten minimissään määrä voi jäädä noin viiteentoista. Polkupyöräpaikkoja on oltava vähintään neljä kertaa enemmän. Asemakaavaselostuksen havainnekuvassa on autosuojaan piirretty 21 parkkiruutua.

Selostuksen mukaan parkkipaikkoja ei tarvita tavanomaista määrää, koska tontille on hyvät julkiset yhteydet. Läheltä kulkee lähilinja 703 ja noin puolen kilometrin päässä on poikittaisliikenteen runkolinja 560:n Kirkonkyläntien pysäkki.

Runkolinjan 560 mahdollinen muuttaminen hamassa tulevaisuudessa ratikaksi ja reitin siirto pois Tapaninvainiosta on kuitenkin vielä päättämättä, mutta sitä ei asemakaavaselosteessa mainita, vaikka asia on ollut kaavan laatijoiden tiedossa.

Linjan 703 korvannut 702 on Jakomäen ja Savelan väliä Tapaninvainion kautta arkisin koukkaava pikkubussi, jolla on päiväsaikaan yhdeksän vuoroa.

Kirkonkyläntietä menee muitakin bussilinjoja, joten uusille asukkaille jää vaihtoehtoja.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPukinmäen sirkuskoulun Cyr-rengastaituri Sanni Korhonen kutsuttiin Liettuaan esiintymään
Seuraava artikkeliElektronisen musiikin konsertti uimahallissa