OmaStadi äänestys alkoi: Koillisessa käytettävissä 559 680 euroa

OmaStadi Raksailtaan Pihlajamäen nutalla osallistui melkoinen joukko väkeä. Nyt siellä ideoidut toiveet on muutettu suunnitelmiksi, joista asukkaat saavat äänestää mieleisensä toteutettaviksi. Kuva Teija Loponen

Helsingin osallistuva budjetointi OmaStadin äänestysvaihe on alkanut. Nyt lokakuussa selviää, mihin kaikkiaan 4,4 miljoonan euron potti tullaan käyttämään. Mukana on 297 kaupunkilaisten tekemää suunnitelmaa ympäri Helsinkiä. Koillisessa suunnitelmia on 33 ja käytettävissä 559 680 euroa.

-Kaikki 12 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat saavat äänestää oman suurpiirinsä suunnitelmista ja lisäksi koko kaupunkia koskevista suunnitelmista, kertoo Koillisen stadiluotsi Outi Rissanen, joka on ollut mukana ohjaamassa suunnitelmien ideointia ja kehittämistä alusta saakka.

–Koillisessa korostuvat puistoihin, ympäristöön ja liikuntaan liittyvät teemat, Rissanen tietää.

Äänestys tapahtuu 1.–31.10. netissä ja siinä käytetään pankkitunnistusta, mobiilivarmennetta tai Wilma-tunnuksia. Äänestys onnistuu ilman niitäkin äänestyspisteissä kuvallisen henkilökortin avulla. Äänestäjä saa jakaa alueellisen määrärahan oman mielensä mukaan. Eniten ääniä saaneet suunnitelmat toteutetaan.

Ehdotukset on jaettu neljään kategoriaan.

Koillisen hanke-ehdotuksia ympäristöön liittyen on kolmen onkilaiturin rakentaminen Vantaan- ja Keravanjoen varrelle, ulkokuntoiluvälineet ja koripallokenttä sekä esiintymislava Maarianmaanpuistoon sekä Viikinmäen, Pihlajiston ja Pihlajamäen alueelle Valentin Konosen ulkoilurei­tti, joka laajentaisi vanhaa 2,3 kilometrin pituista reitt­iä.

Tapulissa toivotaan puistoihin vehreyttä ja toimivuutta, Sikalanmäen tornin viereen taulua, jossa kerrotaan Valtion sikataloudellisen koeaseman historiasta, Ajuripuistoon nimikyl­ttiä ja lisää penkkejä. Puistonpenkkejä ja ruokailuryhmiä toivotaan myös Viikinojanpuiston ja Hallainvuoren ulkoilureitille. Tapaninvainion rantapuistoa toivotaan kehitettävän kunnostamalla Kapteenskanmäen vanhaa puistoa sekä kulkurei­ttejä. Ollilankentän viereen halutaan uusia pelikentt­iä ja uimarannan tuntumaan tapahtuma-sähköt sekä roskiksia ja penkkejä.

Puistolaa toivotaan entistä vehreämmäksi ja kauniimmaksi Suurmetsäntien varren maisemoinnilla, puita istuttamalla, kesäkukkaistutuksilla ja arboretum-alueen kohentamisella.

Yhteisöllisyys-teeman alla on Puistolan ”Osallisuuskahvila Nurkka”, jossa järjestettäisiin toimintaa teemoitt­ain ja joka olisi sukupolvien kohtaamispaikka. Tapuliin halutaan kaupungin palkkaama koordinaatt­ori vuodeksi kartoi­ttamaan mahdollisuudet asukastalon perustamiseen sekä myöhemmin asukastalotoiminnan avaamiseen.

Jakomäen sydämeen haluttaisiin tunnetaitokeskus, joka tarjoaa tietoa ja tapahtumia. Hankkeeseen palkattaisiin kahdeksi vuodeksi työntekijä suunni­ttelemaan ja toteutt­amaan toimintaa.

Fallkullan kotieläintilasta toivottaisiin kaikenikäisten kohtaamispaikkaa, jossa olisi kasvimaa ja ulkokuntoiluvälineet. Toiminnan kehittämiseen ja koordinointiin palkattaisiin työntekijä. Pukinmäkeen toivotaan paikkaa, jossa alueen ihmiset voivat tutustua toisiinsa, aktivoitua ja saada tukea harrastustoimintaan.

Viikin ja Latokartanon alueelle haluttaisiin kahdeksi vuodeksi työntekijä, joka koordinoisi lasten toiveista toteute­ttavat harrastukset eri järjestöjen kanssa. Harrastukset olisivat ilmaisia. Pihlajamäen nuorisopuistoa ja sen ympäristöä pitäisi korjata ja parantaa. Toiveissa on pumptrack-rata, ulkokuntoiluvälineet sekä ulkopuutarha.

Puustellinmetsän ulkoilureitit pitäisi saada kuntoon, maisemoida luonnonmukaisesti ja viihtyisäksi sekä lisätä roska-astioita.

Kiillepuistoa pitäisi kehittää kulttuuri- ja luontokeitaaksi, jossa olisi petankkikentt­ä ja ulkolava sähköpisteineen. Sorsalampi tulisi kunnostaa ja lisätä sinne penkkejä.

Liikunta ja ulkoilu –otsikon alla on ulkokuntosali Siltamäen urheilupuistoon, kuntoportaat Suutarilan täyttömäelle, Suutarinkylän peruskoulun pihalle uusia peli- ja leikkipaikkoja sekä ulkopeliväli-neitä ja liikuntapolku päiväkoti Poutapilven ja Ala-Malmin liikuntapuiston välille olemassa olevaa reitistöä hyödyntäen. Päiväkodin vieressä olevan lähiliikuntakentän yhteyteen toivotaan ulkokuntosalia ja liikuntapolun varrelle levähdyspenkkejä.

Pukinmäen liikuntapuistoon haluttaisiin hiekkakentän paikalle tekonurmi, puistoon koripallokorit, tukinnostolaite sekä leuanvetotanko ja lyöntiseinät tennistä varten. Samoin kaksi padel-kenttää mailoineen.

Savelan leikkipuisto pitäisi kunnostaa aktiivisempaan käy­ttöön ja saada ulkokuntoiluvälineet. Savelanpuiston frisbeegolfkorit pitäisi uusia ja rakentaa kuntoiluportaat.

Puistolan liikuntapuiston viereistä kuntorataa tulisi pidentää ja sijoittaa sinne liikuntavälineitä lapsille ja nuorille sekä kuntovälineitä. Lisäksi toivotaan pienempi liikuntapaikka Nurkkatien monitoimitalon viereen ja sen hiekkakenttä tekonurmeksi.

Alppikylänhuipun lounais-länsirinteeseen toivotaan kuntoportaat ja niiden yläpäähän kivituhkakentt­ä mahdollistamaan asukkaiden yhteiset tapahtumat.

Suuntimopuistoon kaivataan viihtyisyy­ttä ja turvallisuutt­a sekä ulkokuntoilulai­tteita ja tasaiselle nurmialueelle jalkapallomaalikehikot.

MAU – Malmi Unity haastaisi nuoret muutosagenteiksi omassa yhteisössään. Toiminnalle tarvittaisiin oma tila Malmilta ja toimintaa tukeva monialainen yhteisö.

Pukinmäenkaaren peruskoulun musiikin luokka tulisi muuntaa hengailua kestäväksi, soi­ttoon motivoivaksi ja esiintymistä innoittavaksi oppimisympäristöksi.

Kaikkiin alueen kirjastoihin toivotaan 3D- tulostimia.

Rakennettu ympäristö -toiveet pitää sisällään Pukinmäen aseman sisäänkäynnin ehostamisen. Siihen liittyisi pienelle aukiolle pyöräteline, isoja kukkaistutuksia sekä istumaryhmä.

Tapanilaan kaivataan viihtyisyytt­ä ja valoa aseman alueelle sekä valoa lisää myös koira-aitaukseen. Lisäksi toivotaan paikkaa, jossa asukkaat voisivat järjestää tapahtumia yhdessä Tapanilan muiden toimijoiden kanssa. Tapanilassa pitäisi myös korottaa rautatien ylittävän sillan kaiteita.

Latokartanon torille halutaan uusi ympäristötaideteos poltetun Gorillan tilalle.

Näistä mitä vain ehdotusta voi äänestää nyt lokakuun aikana osoitteessa omastadi.hel.fi.

Teija Loponen