Muista näkyä

Viime viikon maanantaina oli syyspäiväntasaus. Se on rajapyykki siirtymiselle syksyyn, aurinko siirtyy pohjoiselta puoliskolta eteläiselle.  Sen seurauksena valoisa aika lyhenee päivä päivältä. Hämäryys lisääntyy ja pimeys laskeutuu aina vain aikaisemmin. Liikenteessä pimeydellä on suuri merkitys. Autoilijan kannalta lujaa vauhtia ajavat pyöräilijät tummissa vaatteissa ja ilman sivusuunnassa näkyviä heijastimia ovat pelottavia kohdattavia. Heitä ei tahdo huomata riittävän ajoissa. Viimeistään nyt kaikkien kulkijoiden on syytä kaivaa heijastimet esiin. Eikä haittaa, että niitä olisi useampiakin: takissa ja laukussa tai repussa roikkumassa. Mitä paremmin erottuu pimeässä, sitä turvallisempaa liikenteessä on.

Näkyä voi myös vaikuttamalla. Nyt jokaisella 12-vuotiaista ylöspäin on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia uudistuksia omassa asuinympäristössä tehdään. OmaStadi –suunnitelmista äänestetään nyt lokakuun aikana. Jokainen voi vaikuttaa siihen, millaisia hankkeita täällä toteutetaan. Vaihtoehtoja on monenlaisia puistojen ja ulkoilupaikkojen kunnostuksesta työntekijöiden palkkaamiseen. Jokaisesta kaupunginosasta löytyy ehdotuksia, joista olisi toteutuessaan hyötyä isolle joukolle ihmisiä. Äänestystä ei kannata jättää väliin, sillä ne hankkeet, jotka saavat eniten ääniä toteutetaan. Harvoin pääsee näin suoraan vaikuttamaan asioihin. Jokainen voi myös vapaasti suositella kavereilleen äänestettäväksi niitä hankkeita, jotka kokee itse tärkeiksi. Vaikuttamismahdollisuus on myös Malmin maastokävelyllä huomenna torstaina. Malmin keskustan puistoja ja kävely-ympäristöjä pääsee katselemaan yhdessä alueen kaavasuunnittelijan ja aluesuunnittelijan kanssa. Kävelyn yhteydessä esiin nousevia huomioita käytetään apuna kaavoituksessa ja alueen muussa suunnittelussa. Kävelykierros lähtee viideltä Ylä-Malmin torilta ja sielläkin siis voi kertoa suunnittelijoille, millaisen lähiympäristön Malmille haluaisi.

Päätoimittaja Teija Loponen