Laiholan taloa tärvelty

Laiholan talo
Syyskuun puolivälissä talon kuisti oli täynnä lasinsirpaleilta. Kaikki kuistille näkyvät ovet olivat avoinna. Kuva Seppo Posti

Puistola-Seura on esittänyt kaupungille toiveen historiallisesti ja maisemallisesti arvokkaan Laiholan talon suojelemisesta kaavamerkinnällä. Toistaiseksi suojeluesitys ei ole edennyt, sen sijaan tyhjillään oleva talo on joutunut ilkivallan kouriin.

Helsingin kaupunki osti Puistolasta yksityiseltä omistajalta voimassa olevan kaavan mukaan puistoksi varatun tilan osoitteesta Maamiehenpolku 32. Tilalla sijaitsee vuonna 1932 rakennettu entisen maanviljelystilan päärakennus eli Laiholan talo. Myytäessä talo oli asuinkäyttöön vuokrattuna, mutta kaupunki kuitenkin halusi siitä vuokralaiset pois.

-Kyseinen ryhdikäs mansardikattoinen rakennus on maisemallisesti edustava muisto vanhoista maataloista Maamiehenpolun ja Aurinkomäentien varrella. Sen on tiettävästi suunnitellut Albert Jalovaara, kertoo Ilkka Uotila Puistola-seurasta.

Uotila harmittelee, että kaupunki halusi vuokralaiset pois talosta, koska asuminen olisi ehkäissyt ilkivaltaa.

Puistola-Seura ehdotti suojelukaavaa toivoessaan, että kaupunki ryhtyisi viivyttelemättä tarvittaviin toimenpiteisiin rakennuksen kunnon ja säilymisen turvaamiseksi. Mitään ei ole tapahtunut.

Puistola-Seurasta otettiin ilkivallantekojen jälkeen kaupunkiin yhteyttä. Nyt ikkunat saatetaan laudoittaa umpeen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTähtikahvit  linnunradan alla Malmin lentoasemalla
Seuraava artikkeliEero Kenttä nauttii liikuttamisesta