Malmi – koillisen napa

Malmi on jo nykyisellään Koillisen Helsingin keskus laajimpine palveluineen, mutta kaupungin tavoitteena on tehdä Malmista yhä keskeisempi alue. Malmi on yksi kolmesta kaupungin keskustakehittämisalueesta. Sen ansiosta lähivuosina tehtaillaan useita asemakaavamuutoksia, joilla Malmin keskustasta räätälöidään elinvoimaisempi ja dynaamisempi. Nopeampiakin pieniä muutoksia saattaa olla luvassa. Viihtyisyyden, turvallisuuden ja siisteyden parantaminen onnistuvat ilman asemakaavojakin. Samalla malmilaiset toivovat, että historian kerroksellisuus säilyy. Joitain vanhoja rakennuksia on tarve purkaa, mutta vanhaa rakennuskantaa tulee myös säästää, suojella ja kunnostaa.

Malmilla on tiloja tyhjillään. Mistä vuokralaiset Malmin vanhalle asemalle, mitä tapahtuu entiselle nuorisotalolle, entäpä seurakunnan nuorisotoiminnan käytössä olleelle rakennukselle, Talolle. Toimistotilojakin on vailla vuokraajia. Nuhruinen keskusta ei houkuttele ulkopuolisia tulijoita. Malmilla asuvat taas tuntevat alueen arvon riittävine palveluineen ja liikenneyhteyksineen. Samoin on muuallakin, kaikilla asuinalueilla on arvoja, jotka vain siellä asuvat tunnistavat ja tietävät. Muut saattavat nähdä ulkokuoren, joka ei kuitenkaan kerro kaikkea. Näistä keskusteltiin lauantaina Malmitalolla pidetystä paneelissa. Malmitalon 25-vuotisjuhlissa nousi hyvin esiin se, kuinka suosittu alueen kulttuuritalosta on tullut. Toimintaa on paljon, moneen makuun, eri ikäisille. Kuinka harmillista olisikaan, jos Malmitalon rakentamisesta olisi luovutettu, kuten aikanaan uhkana oli. Turhaa ei talo keskellä Ala-Malmia seiso, siellä riittää niin paikallisia kävijöitä, kuin kauempaakin esityksiin tulevia. Malmitalo on paikkansa lunastanut.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliSiltamäen Nuorisoseuran toiminta laajentuu
Seuraava artikkeliMalmitalon aula pullisteli juhlissa