-Tänään on Suomen luonnon päivä, Nuku yö ulkona –päivä, Puunhalausviikko ja lisäksi näin elokuun viimeisenä iltana vietetään Venetsialaisia. Mikä olisi siis parempi ajankohta viettää iltaa yhdessä ja yöpyä kauniissa kaupunkiluonnossa, totesi Anniina Laitala lauantai-iltana pihalleen kokoontuneille ihmisille.

-Olen pidempään haaveillut, että järjestäisin jotain tällaista.  Nyt kun opiskelen luonto- ja eräopaskoulussa, päätin kutsua ihmisiä tutustumaan kaupunkiluontoon ja nauttimaan yhdessäolosta, nuotion loimusta ja ihanasta musiikista pihallemme. Miehelläni Juholla tai lapsillakaan ei ollut mitään ajatusta vastaan, joten laitoin Suomen Luonnon päivän sivuille ilmoituksen, että täällä olisi mahdollisuus nukkua yö kaupunkipuutarhassa, kertoo Anniina Laitala.

Isoon puutarhaan Anniina pystytti miehensä kanssa valmiiksi Pornaisten partiolippukunta Solmulta lainaksi saamansa puolijoukkueteltan, mutta yöpyjät saivat myös tuoda omia majoitteitaan. Illan mittaan pihaan ilmestyi kolme telttaa ja yksi riippukeinu. Yhteensä yhdeksän aikuista ja saman verran lapsia vastasi kutsuun.

Anniina lupasi tulijoille nokipannukahvit, teet ja mehut, mutta makkarat sekä muut eväät sai tuoda itse.

Nuotiopaikka innostikin erityisesti tenavia niin, että makkaranpaiston jälkeen siinä paistettiin niin vaahtokarkkeja kuin keksejäkin. Tosin välillä tenavat innostuivat keräämään perheen kolmelle kesäkanalle matoja tai kotiloita.

Anniinan opiskelukaveri Katja opetti halukkaille trangian käyttöä. Jaana ja Kaisla seurasivat mielellään, miten keitin kasataan ja pasta-ateria valmistuu.

Illan edetessä Anniina Laitalan veli Tommi ja sisko Riikka Alakärppä saapuivat kitaran sekä viulun kera ja esittivät upeita luontoon sopivia kappaleita.

-Voisitte laulaa mukana, innosti Riikka, mutta yleisö tuumi ettei niin kaunista musiikkia voi laululla pilata.

Viimeiseen kappaleeseen ilmoittautui Samuli solistiksi, mutta hän taisikin olla laulussa ammattilainen.

-Minä katsoin tänään netistä, olisiko jossain Yö ulkona –tapahtumassa vielä tilaa. Näin Anniinan ilmoituksen, soitin ja hän sanoi, että kyllä riippukeinulle vielä paikka löytyy kahden omenapuun välistä, kertoi illasta silmin nähden nauttinut herttoniemenrannasta saapunut nainen. -Minä retkeilen paljon, viidettä kesää riippumaton kanssa.

 Muut yöpyjät olivat muun muassa Lohjalta, Tuusulasta ja Paraisilta.

Anniinan tavoitteena oli osoittaa tapahtumalla, että kaupungissakin on paljon luontoa, vaikka sitä koko ajan rakentamiselle nakerretaankin.

-Meidän pitäisi oppia hyödyntämään sitä luontoa, mikä kaupungeissa vielä on. Ja paljonhan esimerkiksi päiväkodit luontoretkiä tekevätkin. Retkeillä voi kaupungeissakin, ja etenkin ensimmäinen yö teltassa voi olla turvallisempi kokea vaikka omalla pihalla ennen metsään tai tunturiin lähtöä, tuleva eräopas opastaa.

Anniina Laitalasta olisi hienoa, jos Helsingin kaupunki palkkaisi kaupunkioppaiden tapaan myös luonto-oppaita, jotka voisivat opastaa kuntalaisia luonnon pariin ja siitä nauttimaan.

-Itse haluaisin järjestää hyvin matalan kynnyksen luontoretkiä esimerkiksi lapsiperheille ja myös ikääntyneille. Heille, jotka eivät itsekseen tule luontoretkille lähteneeksi.

Teija Loponen

Illan hämärtyessä vetäydyttiin telttoihin.
Edellinen artikkeliMalmin tornista 30
Seuraava artikkeliMinisteri Sirpa Paatero Puistolassa: Demareilla tahto ratkaista ongelmat