Iiris Pyrhönen-Koivula kamarimusiikkisaleista Hartwallin lavalle ja festareille

The Synkronis Quartet

Pihlajamäkeläinen viulisti Iiris Pyrhönen-Koivula on monille tuttu kasvo Puistolan Satakielikierrosten muusikkona. Jotkut ovat bonganneet hänet Vain elämää -sarjan kuvauksista, tai vaikkapa Juha Tapion tai Pyhimyksen kanssa isoilta lavoilta viuluineen.

Monipuolinen muusikko halusi aloittaa viulunsoiton jo kaksivuotiaana, molemmat vanhemmat kun ovat muusikkoja ja musiikki oli jo lapsena oleellinen osa arkea ja elämää.

-Oikeasti aloitin harjoittelemisen 6-vuotiaana, mikä on juuri sopiva ikä. Samassa iässä aloitti myös oma esikoiseni soittoharjoittelut.

Nykyään Iiris Pyrhönen-Koivula opettaa Steiner-koulussa kahtatoista viuluoppilasta ja on mukana kahdessa jousikvartetissa.

-Triosis on minulle rakas kokoonpano, siinä soittavat sisareni Klaara viulua ja Vilma alttoviulua. Heidän kanssaan on mukava soittaa, sillä luemme toistemme ilmeitä ja eleitä, yllätyksiä ei pääse syntymään.

Toinen Pyrhönen-Koivulan kokoonpano on The Synkronis Quartet, jossa soittavat Iiriksen ja Klaaran lisäksi Matti Lindholm ja Elina Susiluoto. Yhtye esittää pääasiallisesti klassista musiikkia. Heitä kuullaan myös Pihlajamäessä tulevana viikonloppuna.

Keikat julkisuudesta tuttujen artistien kanssa lähtivät Paula Vesalan kautta liikkeelle.

-PMMP:n tytöt kuuluivat ystäväpiiriimme ja he halusivat meidät siskokset viimeiselle kiertueelleen mukaan soittamaan. Sen jälkeen tuli kuvioihin muun muassa Happoradio ja Lauri Tähkä. Apulannan Toni kysyi kerran Paulalta, tunteeko tämä jousisoittajia, sillä halusivat jouset mukaan Apulannan levylle. On ollut todella mukava saada soittaa mitä erilaisemmissa kokoonpanoissa ja paikoissa, Iiris toteaa.

Tutuiksi ovat tulleet niin Hartwall Areena kuin festareiden lavat.

-Olen oppinut pitämään monenlaisesta musiikista ja olemaan erilaisissa porukoissa mukana. Ja kaikista kappaleista tulee rakkaita kun niitä soittaa. Erilaiset keikat rikastuttavat elämää, mutta kieltämättä pienten lasten äitinä toisinaan joutuu keksimään luovia ratkaisuja lastenhoitoon. Etenkin kun mieheni on nyt myös mukana Pyhimyksen keikoilla laulajana.

Vapaa-aikanaan Iiris ei juurikaan ehdi musiikkia kuuntelemaan, mutta periaatteessa pitää varsin vaihtelevista tyylilajeista.

-Lapsena kuuntelin paljon Michael Jacksonia ja olet joskus ajatellut, että sitäkin musaa voisi kokeilla soittaa ja sovittaa viuluille.

Soittaminen on kuulunut Iiris Pyrhönen-Koivulan elämään aina.

-Jos en olisi muusikko, niin ehkä pitäisin jonkinlaista monitoimikahvilaa, vaatekauppaa tai suunnittelisin vaatteita. En itse asiassa ole koskaan edes ajatellut mitä tekisin, ellen musiikkia, hän tunnustaan.

Kahvila-ajatus yhdistyy myös Pihlajamäen nuorisotalolla jo kolmatta kertaa pidettävässä kamarimusiikkikonsertissa.

-Meillä on ollut tapana, että lapsemme ovat mukana pitämässä kahvilaa, he saavat siitä vähän tuloja itselleen ja samalla konserttivieraat voivat musiikkia kuunnellessaan juoda kahvia ja syödä aamiaista, kertoo viulisti.

Pihlajamäen konsertit ovat matalan kynnyksen konsertteja, tarkoitettu kaikille, sisäänpääsy on vapaa ja ohjelma maksaa vain viisi euroa.

The Synkronis Quartet esittää nuorisotalolla Joseph Haydnin mestarillisen Auringonnousun ja Samuel Barberin kauniin Jousikvartetto op.11. Niitä kehystävät Arvo Pärtin sävellykset.

-Esitämme Pihlajamäessä aina saman ohjelman, kuin syksyisin konservatorion konsertissamme. Tämä on kuin sen kenraaliharjoitus, itsekin pihlajamäkeläinen Iiris Pyrhönen-Koivula paljastaa.

Teija Loponen

The Synkronis Quartet konsertoi Pihlajamäen nuorisotalolla la 7.9. klo 11-12. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.

Edellinen artikkeliBryggaren opiskelija-asunnot vaihtuivat Lehdon perheasunnoiksi
Seuraava artikkeliKoillis-Helsinkiin merkitty kolmet kuntoportaat