Paula Koivuniemi hurmasi Siltamäen Palvelutalon 130-vuotisjuhlissa

Siltamäen palvelutalo juhlisti 130-vuotista taivaltaan viime keskiviikkona. Yhteensä runsaat sata juhlavierasta pääsi nauttimaan ohjelmasta palvelutalon pihamaalle pystytetyssä juhlateltassa.

Osastonhoitaja Arja Mannilan lausumien tervetulosanojen jälkeen juhlapuheen piti Kustaankartanon monipuolisen palvelukeskuksen johtaja Tarja Sainio. Hän kertasi juhlapuheessaan palvelutalon historiaa. Vuonna 1889 päätti tuolloinen Helsingin maalaiskunta perustaa köyhäintalon Helsingin pitäjän Siltamäkeen. Taloon koottiin sellaiset köyhät, raajarikkoiset, orvot, mielisairaat ja vanhukset, jotka olivat kunnan vastuulla ja tarvitsivat laitosmuotoista hoitoa. Pihapiiriin rakennettiin navetta ja leipurintupa sekä erilaisia ulkorakennuksia. Muun muassa karja- ja maataloustöitä tekemällä köyhäintalon asukkaat osallistuivat omaan ylöspitoonsa.

Myöhemmin talo on toiminut muun muassa eläkeläisten huoltokotina ja työikäisten tukikotina. Siltamäen palvelutalo on myös osa suomalaista elokuvahistoriaa, sillä siellä on 1950-luvulla kuvattu Edvin Laineen Opri-elokuva.

Vuodesta 2013 alkaen Siltamäen palvelutalo on toiminut Kustaankartanon monipuolisen palvelukeskuksen yhteydessä ja tällä hetkellä talon kolmessa eri asuinrakennuksessa asuu yhteensä viitisenkymmentä asukasta. Maalaismainen miljöö tarjoaa hienot puitteet kodinomaiselle asumiselle ja koulutettu ja ammattitaitoinen henkilökunta tarjoaa asukkaille perustarpeiden lisäksi mahdollisimman virikkeellistä ja monipuolista ohjelmaa.

Niinpä 130-vuotisjuhliin oli panostettu ja mukana juhlimassa olivat talon asukkaat läheisine ja ystävineen, kutsuvieraita sekä talon nykyistä ja entistä henkilökuntaa. Juhlapuheen ja ruokailun jälkeen koitti illan ehdoton kohokohta, kun yleisöä viihdytti karismaattinen Paula Koivuniemi.

Paula otti yleisönsä, laulatti ja välillä tanssittikin juhlaväkeä. Artisti esitti hienon läpileikkauksen pitkästä urastaan laulamalla useita tunnetuimpia kappaleitaan. Koivuniemen leikkisät välikommentit osuivat ja upposivat juhlayleisöön, eikä keikan jälkeen suosionosoituksista ollut tulla loppua.

Paulan hittiputken jälkeen ohjelmassa oli vielä kakkukahvit ja palvelutalon kahden hoitajan Sadun ja Tertun improvisaatioesitys, joka nivoi talon historiaa nykyhetkeen huumorin keinoilla. Hauska esitys palkittiin ansaitusti raikuvin aplodein.

Vaikka isojen juhlien järjestäminen vaatii paljon ponnisteluja, oli nähty vaiva sen arvoista.  Kaikki mukana olleet – niin asukkaat kuin juhlavieraatkin – poistuivat juhlista tyytyväisinä ja hyvillä mielin.

Juhlien yhteyteen koottiin myös kaksi näyttelyä, jotka valottavat talon pitkää historiaa. Näyttelyt ovat yleisölle avoinna elokuun ajan A-talossa ja navettarakennuksessa, joten kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tulla tutustumaan pieneen palaan siltamäkeläistä historiaa.

Lauri Järvinen

Edellinen artikkeliLeffaan Malmin hautausmaalla
Seuraava artikkeliVaraskoplan jäsen tunkeutui 89-vuotiaan miehen kotiin Suutarilassa