Arkunkantaja antaa kuolleille elämän

Malmin hautausmaalla esitetään huomenna uudelleen Kantaja-näytelmä. Se on Kari Hotakaisen romaaniin perustuva teatteriesitys hautausmaalle töihin pestatusta puutarhatyöntekijästä.

Tarina kertoo pätkätyöläisestä, filosofian maisteriksi lukeneesta miehestä, joka ajautuu hommiin hautausmaalle. Tehtäviin kuuluu myös arkun kantaminen hautajaisissa, joissa kantajia ei ole riittävästi. Näissä hautajaisissa loistavat poissaolollaan vainajan omaiset ja ystävät.
Päähenkilö, itsekin yksinäinen, alkaa sepittää yksin kuolleille vainajille elämäntarinoita. Samalla katsojalle alkaa valjeta päähenkilön elämä.
Näytelmä kantaesitettiin loppuunmyydyille katsomoille Malmin hautausmaan huoltorakennuksessa viime joulukuussa. Esityspaikaksi valikoitui Malmin hautausmaa, kun ohjaaja Elina Hagelin alkoi miettiä jotakin muuta estradia perinteisen teatterilavan sijaan.

-Ohjaaja otti yhteyttä Malmin hautausmaalle ja iloksemme siellä innostuivat. Nyt Malmilta otettiin yhteyttä meihin ja kysyttiin, voisimmeko tulla taas, kertoo tuottaja Suvi Lahdenmäki.

Työryhmä koostuu freelancer-näyttelijöistä. Malmin esitysten välissä näytelmän on voinut nähdä yksityisasunnossa ja Valtimonteatterissa. Katsomosta tullut palaute on ollut kiittävää.

-Näytelmä on lämmin, humanistinen ja samalla hauska, ja näyttelijät tekevät uskomatonta työtä, vakuuttaa tuottaja Suvi Lahdenmäki.

Esitys tarjoillaan torstaina maksutta osana Hautausmaa elää -tapahtumaa. Nyt katsomo on ulkona, pohjoisen portin luona nurmella. Sää on vielä arvoitus, mutta alkuviikosta ennuste näytti 20 asteen päivälämpöä.

-Esitys on illalla, niin kannattaa ottaa lämmintä vaatetta mukaan ja joku istuinalusta. Retkituolille varataan paikkoja reunoilta, tuottaja vinkkaa.

-Luuletko, että katsomossa on niitä, joita ihmissilmä ei enää näe? Yleisöähän voi olla tuhansittain?

-Niin… Totta. En osaa vastata tähän. Tämä on jännittävä tilanne muutenkin meille kaikille, sillä esityspaikka on erityinen. Se on myös herättänyt ihmisissä keskustelua, ja olemme korostaneet, että emme halua häiritä hautarauhaa. Paikaksi on valittu toimiston viereinen nurmikenttä, joka ei ole hautojen vieressä.

Kirjailija Kari Hotakainen on käynyt katsomassa esityksen joulukuussa.

-Hän näki sen Malmin huoltorakennuksessa ja vaikutti tyytyväiseltä. Hän keskusteli kanssamme pitkään tarinan teemoista, joita ovat syrjäytyminen, yksinäisyys ja tärkeänä aiheena ei niinkään kuolema, vaan elämä.

Pirjo Pihlajamaa

Kantaja-näytelmä to 22.8.2019 klo 18. Näyttelijät: Petteri Hynönen, Petteri Pennilä, Eero Enqvist ja Sanna Tiivola. Ohjaaja Elina Hagelin. Tuottaja Suvi Lahdenmäki. Malmin hautausmaa, Pohjoisen portin edustan nurmikenttä. Tattariharjuntien ja Malmin kalmistotien puolelta.