Uuden oppimista

teija loponen

Elämä on uuden oppimista. Koulumaailmassa uutta tietoa jaetaan päivittäin, aikuisena oppiminen on paljolti omasta itsestä kiinni. Näin kesän vaihtuessa hiljalleen syksyyn monella ovat mielessä erilaiset kurssit taitojensa kartuttamiseen. Itsensä kehittäminen ei mene koskaan hukkaan, olipa sitten kyseessä vaikkapa kielten opiskelu, käden taidot tai liikunta. Sen lisäksi, että oppii uutta, saavat aivot työtä ja pysyvät siten vireämpinä. Harrastukset saavat myös lähtemään liikkeelle, pois kotisohvalta. Tänä syksynä urheiluseuroilla on tarjolla uutuutena useita perheille yhteisiä liikuntaharrastuksia.

Uutta joudutaan oppimaan myös siksi, että asiat muuttuvat. Tietokoneohjelmia joutuu säännöllisin väliajoin päivittämään ja oppimaan niiden mukana tulleita muutoksia. Koulujen opetussuunnitelmat ovat hiljan muuttuneet tavoitteenaan vahvistaa ja lisätä oppilaiden aktiivisuutta. Myös ylioppilaskirjoitukset ovat kokeneet viime vuosina isoja mullistuksia, muun muassa siirtymisen tietokoneen käyttöön. Liikenteessä törmätään toisinaan muuttuneisiin liikennejärjestelyihin, joihin tottuminen vie aikansa. Joillekin muutoksiin sopeutuminen käy nopeasti, toisilta se vie enemmän aikaa.

Yhä useammat palvelut siirtyvät verkkoon ja siksi tietokoneiden käyttöön opastavia vertaistukipalveluita on jo useamman vuoden ollut tarjolla esimerkiksi Koillisen kirjastoissa. Vertaistuki on mainio matalan kynnyksen tapa oppia uutta ja jopa ihan maksutta. Menovinkeistämme löytää paljon muutakin maksutonta tekemistä eri kaupunginosista. Ja ellei paperilehteä ole käsillä, löytyvät samat asiat näköislehdestä kotisivultamme. Sieltä löytyvät myös kaikki aiemmin ilmestyneet lehdet, jos jotain vanhempaa tietoa kaipailee.

Päätoimittaja Teija Loponen