Pauli Päiviön palautepostit tehosivat: Pukinmäen asemalta puunattiin pinttymät

Pukinmäkeen viisi vuotta sitten muuttanut Pauli Päiviö käyttää paljon Pukinmäen asemaa. Hän on seurannut tyytymättömänä, kuinka noki, graffitit ja ikkunoiden sekä laattapintojen valumajäljet ja rikkoontumiset sen kun lisääntyvät juna-asemalla.

Päiviön havaintojen mukaan laiturilta ja kulkuväyliltä siivotaan kyllä säntillisesti irtoroskat ja talvihuoltokin toimii, mutta alati lisääntyvät töhryt sekä pintoihin jumittuneet roiskeet ja eritteet tekevät yleisilmeestä ankean.

-En voi käsittää miksi kansallisomaisuutemme annetaan rappeutua tahallisesti. Mielestäni kerran viidessä vuodessa tapahtuva perusteellinen puhdistus ei ole liikaa vaadittu, katsoo Pauli Päiviö.

Hän halusi tietää, miksei asemaa siivota kunnolla. Hän alkoi selvittää huhtikuussa, että kuka asiasta oikein vastaa. Se ei ollut ihan helppoa.

-Junayhtiömme on pilkottu pieniksi osakeyhtiöiksi, ja vastuuhenkilöä sekä päättäjiä on vaikea tavoittaa.

Väyläviraston sivuilta hän löysi lupauksen, että ”laiturialueet pidetään sellaisessa kunnossa, että ne viestivät viihtyisyyttä ja turvallisuutta”.

Pukinmäessä näkyi toinen totuus: suttuisia graffiteja, kuivunutta räkää, virtsaa ja oksennusta.

Lisäksi laiturien reunoilla on runsaasti rikkinäisiä ja irronneita laattoja, jotka joku on merkinnyt noin vuosi sitten maalilla ilmeisesti korjausta varten.
Korjaajaa ei ole näkynyt, ja laattojakin on hajonnut lisää.

Hän alkoi löytää henkilöitä, jotka osasivat vastata hänelle. Työnjohtaja Rata- ja talohuolto Oy:stä (RTH) ilmoitti, että asemalle on vasta tehty kevyt peruspesu.

Päiviön mukaan sitä oli vaikea havaita.

-Millään letkulla huljuttelulla vuosikausien lika ei irtoa, hän huomauttaa.
Graffiteihin liittyvä RR Management Oy:n vastaus oli Päiviön mielestä jotain uskomatonta. Yhtiön rataisännöitsijän mukaan Väylävirasto ei anna puhdistaa graffiteja, jos niiden tekijää eli siivouksen maksajaa ei tiedetä. Vain törkeimmät poistetaan.

-Tämähän tarkoittaa, ettei graffiteja poisteta milloinkaan, ja sen kyllä näkee.

HSL:n hallituksen puheenjohtaja Risto Rautavalta Päiviö sai kuulla, ettei HSL hoida asemia. Rautava lupasi laittaa viestiä eteenpäin.

Päiviö jatkoi sähköpostikeskustelua huoltoyhtiöiden vastuullisten kanssa. Heinäkuun toisella viikolla hän odotteli junaa ja yllättyi positiivisesti. Aseman seinät oli puhdistettu graffiteista!

-Sitkeästi kun yrittää, niin saa jotain aikaiseksi, hymyilee Pauli Päiviö.

Opin hän on saanut omalta isältään. Isän esimerkki on monet kerrat osoittanut, että halutessaan asioihin voi vaikuttaa.

Pirjo Pihlajamaa

Tältä Pukinmäen asemalla näytti vielä kesäkuussa. Nyt nämä sotkut on siivottu. LUKIJAN KUVA PAULI PÄIVIÖ
Edellinen artikkeliViikin kampus on visioissa globaali biobisneksen innovaatiokeskus
Seuraava artikkeliHyvää ja huonoa