Kunnallisten uimahallien uimavesi puhdasta

Kuvassa Malmin uimahalli. Kaiken kaikkiaan asiakkaat vaikuttavat tyytyväisiltä Helsingissä olevien allastilojen kuntoon. Viime vuonna kaupungin ympäristöpalvelut sai vain neljä allastiloja koskevaa yhteydenottoa.KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingissä toimivien uima-altaiden uimaveden laatu oli melkein kaikissa paikoissa erittäin hyvä vuonna 2018. Näin todetaan Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelujen tuoreessa raportissa.

Toimialan valvottavana oli kaikkiaan 59 uima-allastilaa. Niistä uimahalleja oli 12, maauimaloita kaksi ja loput laitosten, hotellien, liikuntakeskusten ja koulujen uima-altaita. Vuoden aikana kaksi allastilaa aloitti toimintansa ja neljä lopetti.

Altaista otettiin yhteensä 1 153 näytettä, joista 15 oli uusintanäytteitä. Tasalaatuisinta allasvettä oli uimahalleissa, joiden näytteistä 91 prosenttia täytti kaikki laatuvaatimukset. Ne näytteet, joissa oli sanomista, oli yleensä otettu uimahallien pienistä kylmäaltaista. Eniten laatupoikkeamia löytyi hotellien ja ravintoloiden uima-altaista, joiden näytteistä vain noin puolet täytti kaikki laatuvaatimukset. Vesiepidemiaepäilyjä ei ilmennyt missään.

Vaikka veden laatu oli yleisesti ottaen erittäin hyvä, oli joillain kohteilla jatkuvia ongelmia veden laadussa. Muutamalla ongelmat liittyvät veden kohonneeseen THM-pitoisuuteen, jonka alentaminen saattaa vaatia merkittäviä muutoksia vedenkäsittelyyn.

Joissain uimapaikoissa on kotikäyttöön tarkoitettu iso poreallas yleisenä uima-altaana. Niiden vesi ei yleensä täyttänyt allasvesiasetuksen tiukkoja vaatimuksia.

Muutamasta paikasta puuttui vedenkäsittelykemikaalien automaattisyöttö. Silloin veden klooripitoisuutta on hankala pitää oikealla tasolla. Nämä kohteet laitettiin tehotarkkailuun.

Ongelmakohteissa on ensisijaisesti lisätty neuvontaa ja opastusta. Kolmessa kohteessa käytettiin hallintopakkomenettelyä, jonka jälkeen yksi lopetti kokonaan toimintansa ja kahden uima-allas joutui korjaustoimenpiteiden ajaksi käyttökieltoon.

Valtaosa näytteistä, 99,4 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä. Fysikaalis-kemialliset laatuvaatimukset olivat 86 prosenttisesti priimaa laatua.

Mikrobiologinen laatu arvioidaan määrittämällä, että miten paljon allasvedessä on heterotrofisia ja Pseudomonas aeruginosa -bakteeria. Jälkimmäistä ei uimahalleissa saisi olla lainkaan. Kyseinen bakteeri on eniten sairauksia allasvedessä välittävä bakteeri. Se aiheuttaa esimerkiksi ihottumaa ja korvatulehdusta.

Vuonna 2018 Pseudomonas aeruginosa lymyili vain yhdessä vuokrasaunatilan uima-altaassa. Uusintanäytteestä sitä ei enää löytynyt.

Veden hygieenisestä laadusta ja desinfioinnin tehokkuudesta kertovia heterotrofisia bakteereita löytyi yli sallitun seitsemästä näytteestä. Tehoklooraus poisti bakteerit. Niitä tulee veteen uimareista, ympäristöstä ja korvausvetenä käytettävästä verkostovedestä.

Fysikaalis-kemiallisen veden laatu määritellään kloorin määrästä, pH-arvosta, kaliumpermanganaattiluvusta, ureasta, sameudesta ja trihalometaaneista (THM).

THM–yhdisteiden raja-arvo ylittyi kuudessa eri kohteessa yhteensä 13 näytteessä (1,1 %). THM-yhdisteitä syntyy, kun kloori reagoi orgaanisen aineksen kanssa. Yhdisteiden suuret pitoisuudet ovat hengitettynä myrkyllisiä ja pieniäkin pitoisuuksia epäillään karsinogeenisiksi.

Ureapitoisuus ylittyi vain yhdeksässä näytteessä. Urean määrä voi nousta herkästi kylmäaltaissa ja muissa pienissä altaissa, koska niissä on vähän vettä.

Vauvauintialtaista ei löytynyt lainkaan vauvoille haitallisen nitraatin raja-arvojen ylityksiä. Koillis-Helsingissä vauvauintia järjestetään Jakomäen ja Siltamäen uimahalleissa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPukinmäen Taidekoulut esittää: Hölmöläisten Pena on kova pätemään
Seuraava artikkeliLoman aikaa