Kasvisruokaa ja fillarivuokrausta Malmin asemalle

Malmin asema
Malmin aseman vanha lipunmyynti- ja odotustila pääsee taas käyttöön. Kuva Teija Loponen

Constance Trouvén ehdotus Melusiné Helsinki,  huolella valmistettua kasviperäistä ruokaa, voitti Fiksu Assa – Asemanseutujen innovaatiokilpailun. Raikas ja tuore konsepti ja pitkälle kehitetyt tuotteet tuovat tuomariston mukaan toivottua lisäarvoa pilottikohde Malmin asemalle ja sen käyttäjille.

Finaaliin valittiin kilpailun määräaikaan mennessä lähetettyjen ehdotusten joukosta kolme ratkaisua, joille voidaan tuomariston mukaan nähdä liiketoimintamahdollisuuksia asemaseuduilla. Kaikki finaaliin valitut ratkaisut edistävät vähähiilistä elämää ja elävöittävät asemanseutuja.

Kilpailun voittajaksi valittu Melusiné Helsinki on asemaherkkupuoti, joka tarjoaa kasvispohjaista ruokaa viihtyisässä tilassa. Puodissa tarjotaan yrityksen itse valmistamia sekä Ranskasta maahantuotuja vegaanisia juustoja ja yrityksen kehittämiä vegaanisia macaron-leivoksia.

Tuomariston mukaan kasvispohjaisen ruuan saatavuus asemilla on tällä hetkellä hyvin rajallista. Asemille on hyvä saada kestävää, laadukasta ja monipuolista ruokaa tarjolle, sillä asemilla monet kuluttajat valitsevat vähintään välipalan tai aterian päivässä, ja erityisesti nuoret kuluttajat etsivät ympäristöystävällisiä ja terveellisiä vaihtoehtoja.

Tuomaristo päätti valita pilotointivaiheeseen Melusinén lisäksi jyväskyläläisen pyörien vertaisvuokrauspalvelu Araundin. Malmin asemalla ei ole vielä pyöräpalvelua, joten pilotointi hyödyttäisi sekä Malmin aseman läheisyydessä asuvia että idean jatkokehittämistä, missä tuomaristo näki paljon potentiaalia.

Finaalissa oli mukana myös Kati Stenmanin idea Aitomaatti, joka automaatioratkaisun avulla helpottaa lähellä tuotetun ruoan jakelua. Tuomaristo näki myös Aitomaatissa sopivalle asemalle sijoitettuna paljon jatkokehityspotentiaalia ja päätti tarjota sparrausapua idean jatkojalostamiseen ja yhteistyökumppanien löytymiseen.

Asemaseutujen innovaatiokilpailun avulla Helsingin kaupunki ja HSY hakivat uusia vähäpäästöistä elämää tukevia ratkaisuja asemaseuduille. Kilpailussa haettiin ideoita, jotka helpottavat asukkaiden kestävää arkea ja lisäävät asemanseutujen ja raideliikenteen käyttöä ja vetovoimaisuutta.

Palkinnoiksi voittajalle tarjotaan pilotointimahdollisuus Malmin asemalla. Helsingin kaupunki edesauttaa voittajaratkaisun toteutumista sparrausavun ja rahallisen tuen kautta.

Teija Loponen