Riku Ahola Tapanilasta TUL:n joukkojen juhlan veturi

Riku Ahola
Riku Aholan kiireinen kevät huipentuu 15.6. pidettäviin TUL:on 100-vuotisjuhliin. Kuva Heimo Laaksonen

Tapanilalaisella Riku Aholalla, 38, on takanaan kiireinen alkuvuosi. Leipätyötä on täydentänyt Työväen Urheiluliiton kesäkuun 15. päivän 100-vuotisjuhlan järjestelytoimikunnan puheenjohtajuus.

Joukkojen juhlaa on edeltänyt loputon määrä kokouksia, neuvotteluja, sähköposteja ja puheluita. Silti Riku Ahola näyttää levolliselta pari viikkoa ennen teatteri- ja liikuntapainotteista TUL:n satavuotisjuhlaa, jonka näyttämöinä ovat Helsingin Jäähalli, Helsingin Kaupunginteatteri ja Kisahalli. 100 -vuotistapahtuman teema ”joukkojen juhla” viestittää TUL:n menneiden vuosikymmenen stadionhenkisistä massiivisista liittojuhlista.

-Odotamme kokoavamme viikonlopun aikana yhteen 5000 – 8000 ihmistä. Jäähallin joukkojuhlassa on 1700 esiintyjää. Saamme juhlamenoon mukaan ulkomaisia yhteistyökumppaneita muun muassa Virosta, Italiasta ja Kataloniasta, purkaa Ahola, joka edustaa TUL:a myös kansainvälisessä työryhmässä.

Työväen Urheiluliitolla on noin 880 jäsenseuraa, joissa jäseniä likimain 200 000. Satavuotisjuhlien järjestelystä on vastannut Aholan johdolla iso joukko vapaaehtoisia eri alan osaajia sekä liiton työntekijöitä. Vapaaehtoisvoimien väheneminen on näkynyt näissäkin juhlavalmisteluissa.

-Vapaaehtoisten löytäminen on vaikeaa, onneksi senioripuolelta on porukkaa tullut. Vapaaehtoisten ja palkollisten vastuuttaminen on ollut haastavaa.

Työväen Urheiluliitolla on 700 000 euron vuoden 2019 juhlabudjetti. Aholan mukaan valtionapua on saatu 140 000 euroa ja yhteistyökumppaneilta hiukan enemmän. Lisänä tulevat lipputulot 15.6. teatterigaalasta sekä jäähallin pääjuhlasta. Kisahallin voimistelunäytös on pääsymaksuton. Rahan lisäksi on tarvittu loputon määrä työtä.

-Tämä on työllistänyt erittäin paljon. On ollut sopimus- ja kumppanuusneuvotteluita, yömajoittumisien järjestämistä ja seurayhteyksiä ympäri maan. Helsingin kaupunki on ollut tosi hyvä kumppani, suitsuttaa Riku Ahola, jonka leipätyö on toiminnanjohtajana pyörittää Puistokulmaa Vantaan Hiekkaharjussa.

Mitä odotuksia järjestelytoimikunnan veturilla on joukkojen juhlasta? Ilman vatsaperhosia Ahola luettelee toiveitaan.

-Odotan monipuolisia tapahtumia, jotka huipentuvat Jäähallin joukkojuhlaan. Toivon ihmisten löytävän matalan kynnyksen liikunnan ja kohtaavan toisiaan. Juhlameno voi toimia starttina uuteen aikaan.

Riku Ahola sanoo itsellään olevan melko kevyt seuratausta. Hän tunnustautuu pihapelien ja omaehtoisen liikkumisen lipunkantajaksi.

-Pihapelimaailma on minulle tärkeä. Tykkään kun nuoriso saa itse määritellä säännöt liikkumiselleen. Urheiluseurat voisivat nykyistä enemmän toimia kasvattajina ja kouluttajina, linjailee Ahola.

Riku Ahola, vas., johti ansiokkaasti Helsingin liikuntalautakuntaa valtuustokaudella 2012-2017. Tuolloin hänet ”keksittiin” mukaan TUL:n toimintaan, jonka hallituksessa hän on toiminut nyt kaksi kautta. Hän on myös TUL:on 1. varapuheenjohtaja, ainakin joukkojen juhlaa seuraavana päivänä 16.6. pidettävään liittokokoukseen asti.

Liikunnallinen Ahola puhuu mielellään matalan kynnyksen liikunnan tarpeista. Omana kortenaan kekoon hän on tuonut Suomeen Israelissa suositun Mamanet -koppipallon.

-Se on paljolti lentopallon säännöillä pelattava koppipallo, joka soveltuu mainiosti maahanmuuttajanaisille ja helpottaa kotiuttamista. Harrastajia on jo lähes 100, iloitsee Ahola.

H – hetki lähestyy, satavuotisjuhlien ennakkovalmistelut ovat mallillaan. Riku Ahola toivoo näkevänsä paljon iloista väkeä Jäähallin pääjuhlassa. Miehellä itsellään on ainakin elämyksellinen viikonloppu. Lauantaina 15.6. koetaan joukkojen juhla, ja seuraavana päivänä TUL:n liittokokous päättää tulevista luottamustehtävistä.

Heimo Laaksonen

Edellinen artikkeliPukki huuhkajineen
 palautui Puistolassa
Seuraava artikkeliRevontulentiellä juhlittiin isosti