Malmin tornista 28

Tiilikainen Malmilla
Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen korosti puheessaan Malmin lentoaseman merkitystä monipuolisena toimintaympäristönä ja luontokohteena. Kuva Raine Haikarainen

Malmin lentoasema on edelleen tärkeä ilmailun ammattikoulutuspaikka. Se on myös monipuolinen ilmailun harrastusympäristö. Ilmailuharrastuksen merkitystä tunnetaan kuitenkin huonosti.

Vuonna 1975 Helsingin ilmailuyhdistys vietti 50-vuotisjuhliaan. Juhlakirjassa Helsingin ylipormestari Teuvo Aura hehkuttaa, kuinka ilmailuharrastus on ”innoittava ja mieltä kiehtova” ja sen ”yhteiskunnallista merkitystä ei voida koskaan yliarvioida”. Lisäksi hän lupaa, että kaupunki pyrkii kaikin tavoin tukemaan tätä kehittävää harrastusta.

Näitä äänenpainoja ei tänä päivänä kuulla kaupungin päättäjiltä. Ilmailuharrastuksen kiehtovuus ja merkittävyys eivät kuitenkaan ole kadonneet mihinkään. Ilmailu tarjoaa mahdollisuudet pitkäjänteiseen ja kehittävään itsensä kouluttamiseen, joka monen kohdalla on myös portti ammattiin. Pari esimerkkiä Malmilta:

Helsinki-Malmi on edelleen kansainvälinen lentokenttä, jonka kautta pääkaupunkiseudulle saapuu tulevanakin kesänä satoja pienkoneilla matkaavia vierailijoita. Monille on yllätys, että Suomen toiseksi vilkkainta lentoasemaa pyöritetään käytännössä vapaaehtoisin voimin. Ilmailuviranomaisetkin ovat olleet tyytyväisiä toimintaan. Samalla muistetaan toki kaiholla aikaa, jolloin Malmilla palveli oikea lennonjohto.

Malmin koneet ja pilotit osallistuvat myös palovalvonta- ja etsintälentoihin. Kyseessä on suomalainen erikoisuus, jota muualla maailmassa on hämmästelty ja ihailtu. Tällä hetkellä lentoja lennetään 38:sta tukikohdasta ja lentotunteja kertyy vuosittain 3 000 – 4 000.  Valtio maksaa koneiden käyttökulut, mutta lentäjät tekevät työtään ilmaiseksi ja ovat valmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa.

Tekniikan tohtori Catharina Candolin on yksi lentopelastustoimintaan osallistuneista harrastelentäjistä. Hän kertoo, kuinka viranomaiset, poliisi ja palokunta ja harrastajat kouluttautuvat ja harjoittelevat yhdessä.: -Vastaavantasoisen valmiuden ylläpito viranomaisjärjestelyin vaatisi moninkertaisen rahoitus- ja työpanoksen.

Ilmailuharrastus tarjoaa myös mahdollisuuden katsoa tuttua maisemaa uudesta näkökulmasta ja hahmottaa ympäristön tilaa. Lauantaina 25.5. järjestettiin Malmilla Helsinki Fly In -tapahtuma, jossa esiteltiin myös satavuotiaan Suomen Ilmailuliiton toimintaa. Tilaisuudessa puhunut ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen pääsi myös pienkoneen kyytiin. Ministeri oli yllättynyt nähtyään ilmasta, kuinka paljon Helsingin alueella on vihreyttä ja rakentamatonta maata. Hän korosti Malmin luontoarvoja ja kuinka kenttä edustaa lajirunsaudeltaan harvinaista niitty-luontotyyppiä. Silmiä avaavan lennon pilottina toimi Malmin lentoaseman aktiivi ja lentäjä Pekka Aakko.

Raine Haikarainen

Edellinen artikkeliÖtökät valtasivat Stebupuiston muuntamon
Seuraava artikkeliImmolantiellä saa rakentaa ja valittaa