Pienille kesälomalaisille kivaa puuhaa: Ruutuvapaata aikaa

Maria Kangaskortet ideoi tekemistä myös luonnossa, koska se on mahtava inspiraation lähde myös lapsille. Kuva Otava

Suurmetsässä asuva Maria Kangaskortet julkaisi keväällä lapsiperheille suunnatun Ruutuvapaata –kirjan, jolla hän innostaa tenavia mukavan puuhailun pariin.

Maria Kangaskortet on huomannut, miten helposti lapsen saa tyytyväiseksi ruutua katsomalla. Vaikka lastenohjelmissa ei mitään pahaa olekaan, on silti ruudulle syytä olla muitakin vaihtoehtoja.

-Toinen lapsistamme ei ollut vielä syntynyt, kun tämä pohdinta oli ajankohtaista. Esikoinen suhtautui asiaan hyvin, uskon että siihen vaikutti hänen ikänsä (2-3 v.) ja innostunut persoona kokeilla uutta. Tosin halusin ennakoida sitä, ettei ruudusta tulekaan liian koukuttava, mistä olisi hankala päästä eroon, kertoo Kangaskortet. 

Marian perheessä ei noudateta mitään tiettyä ruutuaikaa.

-Pyrimme seuraamaan lapsia ja heidän käytöstään, toivomme että he mieluummin kehittäisivät tylsiin hetkiin jotain muuta puuhaa kuin älylaitteen vaatimisen ja pyrimme rohkaisemaan siihen. Tylsyys itsessään on myös mielestäni arvokasta, mutta varsinkin pienten kanssa on helpompi ensin ohjailla puuhailua antaen siihen ideoita ja tilaa mielikuvitukselle kehittyä. 

Osa kirjan vinkeistä juontuu Marian omasta lapsuudesta, osan hän on kehitellyt lapsen synnyttyä ja osan soveltanut muilta kuulluista ideoista.

-Päätin koota pahan päivän varalle listan helpoista puuhista, joihin ei tarvita älylaitetta, ja joista osaa voi toteuttaa vaikkapa automatkoilla. Siitä kirja sai alkunsa, Kangaskortet kertoo.

Ruutuvapaata tarjoaa varsin matalan kynnyksen puuhia, joihin tarvikkeet löytyvät yleensä valmiiksi kotoa. Puuhat on jaoteltu symbolein leikkeihin, peleihin, liikkeeseen, luovuuteen, rauhoittumiseen, tutkimiseen, luontoon ja sanavaraston kehittämiseen.

Yksi symboleista on mindfulness.

-Uskon vanhempien olevan koko ajan tiedostavampia ja erilaisten tunteiden kokemiseen rohkaistaan aiempaa enemmän. Halusin tämän aihealueen kirjaani, koska koen sen olevan tärkeä taito, jota voi harjoitella jo pienestä pitäen. 

Kirjasta löytyviä ideoita voi toteuttaa sisällä tai ulkona, yhden lapsen tai isomman joukon kanssa. Yksi helppo idea on kotikeilaus. Tyhjät limsapullot tai vessapaperirullat voivat olla keiloja, joita kaadetaan pallolla. Hiekkalaatikkoon (tai vaikka ämpäriin) voi piilottaa “aarteita” ja leikkiä arkeologia lusikan ja pensselin kanssa.

-Omien lasteni suosikkeja ovat  Tutkimusasema, Arvaa mikä ja Tarina selässä. Itse pidän kaikista askartelupuuhista, Maria kertoo.

Nyt työn alla on jatko-osa, koululaisten inspiroiminen ruuduttomiin puuhiin.

Otavan kustantamassa Ruutuvapaata kirjassa on sata ideaa ja kirjasta löytyy useimmista kirjakaupoista. Hinta noin 20 e.

Jo lukemaan oppineille ja miksi ei pienemmillekin iloa tuottaa Mauri Kunnaksen Pieni Avaruuskirja. Se vie jokaisen sivunsa kautta avaruusmatkalle tutustumaan avaruuden ihmeisiin, tarjoten hauskalla tavalla tietoa aurinkokunnastamme ja sen planeetoista.

Ellet vielä tiennyt mikä on Linnunrata, mitä tarkoittaa painovoima tai millaisia eroja planeetoilla on, kannattaa aikuisenkin tämä Otavan kustantama Mauri Kunnaksen hauskasti kuvittama kirja lukea. Se tarjoaa sopivasti tietoa ja kohteita valaisevia piirroksia. Hinta kirjakaupoissa noin 20 euroa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKoillis-Helsingin maastoon jyllätään sähkökaapeli
Seuraava artikkeliAtletico ja Ponnistajat tasasivat pisteet