SPECTOn maailmanvalloitus tapahtuu Ala-Malmilta

Specto
Reija Lundén, Ilpo Kilpeläinen, Kristian Törnqvist ja Ismo Koso katsovat näytöltä SPECTO Worlds –pelin vaihtoehtoja. Kuva Teija Loponen

SPECTO on kahden suomalaismiehen, Kristian Törnqvistin ja Juha Majan keksintö, jolla seurataan tietotekniikan avulla keilapallon liikkeitä. Miesten kehittämä järjestelmä mittaa sekunnin aikana ympäristönsä jopa 254 000 kertaa. Järjestelmän prototyyppiä testattiin Tapanilan Urheilukeskuksen keilahallissa.

Keilailun lisäksi SPECTOn avulla voidaan kehittää kaikkia yleisurheilulajeja. Ei siis ihme, että EU antoi yrittäjille 2,4 miljoonaa euroa tukirahaa.

It-taituri Kristian Törnqvistin ja keilavalmentaja Juha Majan kehittämällä sensorilla voidaan seurata kerrallaan kuutta keilarataa. Esimerkiksi Tapanilan Urheilukeskuksessa sensoreita tarvitaan siis vain kaksi kaikkien hallin ratojen seuraamiseen. Pelaaja voi katsoa heitostaan kymmenkohtaista dataa älypuhelimen sovelluksen kautta. Edistyneempi keilaaja voi hyödyntää yksityiskohtia vaikkapa pallon osumasta, nopeudesta ja kierteestä.

Sovelluksen kautta voi lisäksi katsella älylaitteellaan ympäri maailmaa SPECTOssa mukana olevilla keilaradoilla tapahtuvia heittoja.
-Tavallinen keilaaja ei kovin montaa tietoa kehittymiseensä tarvitse, valmentajille laite antaa 57 eri määrettä, ja enemmänkin olisi tarjolla, mutta niitä kaikkia hyödyntääkseen pitäisi olla fysiikan tohtori, toteaa Kristian Törnqvist.

SPECTOlla on merkitystä paitsi keilaajille, myös keilailun seuraajille. Kun Yhdysvalloissa Fox-kanavan lähetyksissä ryhdyttiin käyttämään suomalaiskeksintöä, kasvoivat keilailun tv-katsojamäärät 30 prosenttia.

-Grafiikka tarjoaa reaaliajassa todella paljon mielenkiintoista tietoa katsojille ja samalla selostajat saavat hurjasti materiaalia avukseen kisoja selostaessaan, selventää Törnqvist.

SPECTOn menestys on jo tähän mennessä ollut huikeaa.

Siitä kun keksijäkaksikko ensimmäisen kerran keräsi aikamoiselta viritykseltä näyttävällä sensoripaketillaan dataa ja totesi idean toimivan, on vain muutama vuosi. Koodaajaksi ja yrityksen teknologiajohtajaksi saatiin israelilainen keilaaja Or Aviram, joka osallistui tammikuussa 2016 Ballmaster Openiin Helsingissä. Neljäntenä samanhenkiseen porukkaan liittyi turkkilainen graafikko ja keilailuvalmentaja Önder Gürkan, yrityksen designjohtaja, joka istuu myös Euroopan keilailuliiton hallituksessa.
Huhtikuussa 2016 nelikko perusti SPECTOa kehittävän Angular Velocity -yrityksen, jonka toimitusjohtaja Törnqvististä tuli.

Toukokuussa 2016 yrittäjät solmivat jakelusopimuksen amerikkalaisen Kegelin edustajien kanssa. Kegel on maailman kolmanneksi suurin keilailuyritys ja aiempi mittaustekniikka oli sen tuottamaa. SPECTOsta kuultuaan he lakkauttivat vanhan menetelmän ja ottivat SPECTOn jakeluunsa, laite tuli myyntiin vuoden 2017 kesäkuussa.

Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018 keksintöä kokeiltiin jo curlingin harjoituksissa. Lisää kokemuksia on tulossa ensi syksynä pidettävissä yleisurheilun MM-kisoista Dohassa.

Nyt Malmilla entisessä ambulanssihallissa toimiva yritys työllistää kohta jo  20 henkilöä, osakkaita on kuusi.

Spectoa voidaan hyödyntää myös monessa muussa urheilulajissa, joita kaikkia ei Angular Velocityssä ole vielä edes kartoitettu.

Kehitystyötä varten työntekijöitä on palkattu koko ajan lisää. Yksi uusimmista palkkalistoille otetuista on naisten maajoukkueeseen kuuluva keilaajatähti Reija Lundén, it-alan diplomi-insinööri hänkin. Hänen tehtävänään on nyt kehittää SPECTOn käyttöä yleisurheilussa, alkuun juoksussa ja kolmiloikassa, myöhemmin työn alle otetaan kaikki kenttälajit.

-Esimerkiksi eilen työnkuvaani tuolla Malmin laboratoriollamme kuului 100 metrin juoksu, naurahtaa Lundén.

Lundén käy ahkerasti testaamassa SPECTOa myös Tapanilan Urheilukeskuksen keilahallissa.

-SPECTO on jo hyväksytty kisoissakin käytettäväksi, joten uskoisin, että sen suosio tulee täälläkin vain nousemaan, arvelee Reija Lundén.

Tapanilan Keilahalli on ollut yli vuoden ajan testihallina SPECTO Bowling®-järjestelmälle, joka tuli asiakkaiden käyttöön elokuussa.

-Meillähän käy aika paljon seniorikeilaajia, mutta uskomme, että SPECTO voisi houkutella kilpakeilailuun myös nuorempaa väkeä. Sen avulla voi esimerkiksi nähdä, missä vaiheessa rataa kierre alkaa reagoida, toteaa keilahallin vastaava Ismo Koso.

Tapanilassa ei asiakkailta veloiteta mitään SPECTOn käytöstä.

SPECTOsta on myös kehitetty portaittain vaikeutuva peli. SPECTO Worldsissa on tarjolla neljä tasovaihtoehtoa, tehtävät vaikeutuvat koko ajan ja eteenpäin pääsee kun kykenee tekemään annetun suorituksen viisi kertaa.

Yksinkertaisimmillaan applikaatio näyttää, mistä kohtaa rataa pallo on pantava liikkeelle. Tehtävänä on saada pallo pysymään radalla. Pelin vaikeimmassa vaiheessa pallon pitää osua 2,5 sentin levyisen riman kohdalle ja pysyä suunnassaan noin 18 metriä pitkällä ja 106 senttiä leveällä keilaradalla.

SPECTOn myötä keilailu saa ihan uusia ulottuvuuksia ja todennäköisesti myös uudenlaista harrastajakuntaa.

-Kaikki ovat tervetulleita Tapanilaan kokeilemaan Spectoa, henkilökunta opastaa mielellään tarvittaessa, vakuuttaa urheilukeskuksen toimitusjohtaja Ilpo Kilpeläinen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKylätilan naapuritonttia toivotaan lähiliikuntapaikaksi
Seuraava artikkeliIloa ja huolta