Kylätilan naapuritonttia toivotaan lähiliikuntapaikaksi

Kylätilan pihapiiriä ovat käyttäneet muun muassa kesäteatterit, kuvassa Teatteri Tuikkeen Kolme pientä porsasta -esitys. Kuva Teija Loponen

Veljestenpiha 7-9 tontin kohtalon käsittely jätettiin kaupunkiympäristölautakunnassa viime viikolla pöydälle kahdeksi viikoksi. Tapanilan kylätila ry on jättänyt kaupunkiympäristölautakunnalle lausunnon, jossa se pyrkii korostamaan kylätilan naapuritontin merkitystä alueen asukkaille tapahtumien ja toiminnan järjestämispaikkana.

Kylätilan väki toivoo, että vanhan koulurakennuksen säilyttämisen lisäksi myös sen pihapiiri säilytettäisiin nykyisen kaltaisessa käytössä.

-Iloksemme huomaamme, että kaupunkiympäristölautakunnan jäsenet ovat suhtautuneet viestiimme asianmukaisella huolellisuudella ja lykänneet päätöksentekoa harkitakseen näkökulmaamme, toteaa yhdistyksen uusi puheenjohtaja Mikko Alaja.

Hän lisää kylätilan saaneen kaavamuutosta valmistelevilta virkamiehiltä lausuntoonsa vastineen, joka sisältää heidän mielestään virheellisiä näkökulmia.

-Vastineessa todetaan muun muassa lähialueella olevan lukumäärällisesti riittävästi lähiliikuntapaikkoja, mutta asiassa ei oteta huomioon näiden paikkojen nykyistä käyttöastetta tai käyttäjien määriä. Osa lähiliikuntatiloista on myös yksityisessä käytössä tai koulujen käytössä siinä määrin, että kylätilan pihaa tarvitaan liikuntakäyttöön nytkin.

Alaja kertoo Kylätilan esittävän Kylätilan pihapiirin kaavoittamista lähiliikunta-alueeksi. Kylätilan toimintaan osallistuu viikoittain noin 500 alueen asukasta. Määrä on ylittänyt kaikki ennakko-odotukset niin Tapanilan kylätilan kuin varmasti myös kaupungin osalta.

-Tämän vuoksi näemme, että naapuritontin kaavoittaminen lähiliikuntatilaksi palvelisi kaupungin kaavasuunnittelun periaatteista asukkaille tärkeitä lähipalveluiden kehittämistä ja suojelutavoitteiden toteumista toisin kuin tontin käyttäminen yhteensä vain neljä asuinhuoneistoa sisältävien paritalojen rakentamiseksi.

-Pidämme myös tärkeänä korjata lausuntoomme saamamme vastineen sisältämiä asiavirheitä. Tavoitteenamme on, että kylätilan pihapiiri olisi jatkossakin kaikkien kaupunkilaisten vapaassa käytössä, oli sitten kyseessä kylätilalla järjestetty toiminta ja tapahtumat, naapurikoulujen ja -päiväkerhojen päivittäinen toiminta tai mikä tahansa muu asukkaiden sillä hetkellä parhaaksi näkemä käyttö, Mikko Alaja huomauttaa.

Tapanilan kylätilan vastuuhenkilöt kokevat, että kyseisen tontin pitäminen kaupungin omistuksessa sekä vapaasti käytettävissä olevana julkisena alueena olisi paras ratkaisu, kun huomioidaan lähialueilla käynnistymässä olevien suurten rakennushankkeiden vaikutus alueen asukkaiden määrän kasvuun.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmi voitti Tikkurilan 282-26, Puistolan postipalvelut siirtyvät Malmille
Seuraava artikkeliSPECTOn maailmanvalloitus tapahtuu Ala-Malmilta