Zodiak tuo liikettä Tapulikaupunkiin

Valokeilassa Koillinen on pyörittänyt monenlaista toimintaa jo useita kuukausia. Takana ovat Helsingin kaupunginteatterin toimesta päiväkotilasten kanssa tehdyt työpajat ja niistä syntynyt näytelmä sekä Ville Nylénin vetämä Kaunis tavallinen elämä –tanssikurssit. Nyt Zodiak – Uuden tanssin keskus etsii opastajia kävelykierroksille sekä osallistujia heinäkuun päiväleirille.

-Villen vetämä kurssi osoitti hyvin sen, että päivätoiminnalle on kysyntää. Vuorotyötä tekevät, freelancerit ja työelämän ulkopuolella olevat osallistuivat tanssipohjaiselle kurssille todella innokkaasti. Ajattelimme, että jos kolmekin ilmoittautuu, niin kurssi pidetään. Ilmoittautujia olikin enemmän kuin kurssille mahtui, iloitsee Zodiakin tanssitaiteilija Anna Koskela.

Kevään aikana koreografi ja esitystaiteilija Kati Raatikainen on viettänyt aikaansa Puistolan vanhustentalolla kohdaten vanhuksia kahden kesken ja heidän kanssaan tanssien. Toukokuussa hän jatkaa residenssitaiteilijana Maatullin ala-asteen nelosluokalla tutustuen oppilaisiin pienryhmissä.  Näiden molempien ryhmien kanssa on tarkoitus toteuttaa yhteinen tapahtuma tai esitys syksyllä 2019.

Samanaikaisesti Kati jo hakee vapaaehtoisia oppaita kävelykierroksille.

-Ideana olisi, että Tapulissa asuvat innostuisivat jakamaan kotikulmiensa paikoista muistoja, kokemuksia tai vaikkapa historiallista tarinaa. Kävelyiden pohjalta tehdään työnimellä Kulmilla kulkeva kävelyesitys, joka koostuu erilaisista osallistumiseen kannustavista tapahtumista sekä liikkeellisistä ja esityksellisistä hetkistä, Kati Raatikainen toteaa.

Kävelykierrosten oppaina voi toimia kuka vain, lapsiperhe, yksittäinen ihminen tai kaverukset yhdessä.

-Nyt minä ihan erityisesti toivoisin vielä mukaan koiraa ja huoltajaa, Kati Raatikainen esittää ja muistuttaa, että vielä on 13.5. asti aikaa hakea mukaan.

Oppaat käyvät läpi Katin kanssa kävelyideoita nyt keväällä ja sitoutuvat samalla noin viiteen harjoitukseen sekä itse esityksiin syksyllä. Kulmilla esityksen ensi-ilta on 21.9., jolloin koetaan Paikallismaisemia –festivaali.

-Festivaalilla nähdään myös muita kävelyteoksia ja puhutaan seminaarissa kävelyesityksistä ja paikkalähtöisyydestä taiteessa. Toivon, että sen myötä Tapuli avautuisi aivan uudella tavalla asukkailleenkin, sen ulkotilat nähtäisiin eri tavalla ja myös paikallistuntemus lisääntyisi.

Heinäkuussa kaikki toiminta on yleensä tauolla, mutta Tapulikaupungissa on toisin. 1.-19.7. toteutetaan Annan toimesta Kehoni on huvipuistoni –tanssipainotteinen päiväleiri kaikille ikäryhmille.

-Haluan mahdollisimman monen voivan kokea riemua siitä, mihin oma keho pystyy, Anna tiivistää kurssin ideaa.

-Sen kummempia ikärajoja ei ole, mutta lasten tulee pystyä toimimaan itsenäisesti.  Aamupäivisin on liiketehtäväpohjainen tanssitunti, sitten tehdään yhdessä keittolounas ja iltapäivällä on kehollisuuteen liittyvää lukupiiriä, kaupunkitilassa hetkessä tapahtuvaa tanssia tai muuta vastaavaa. Lisäksi järjestämme ulkona ohjelmaa, vaikkapa lempibiisidiskon, jossa jorataan lempibiisien tahdissa ja jokainen kertoo ihan vain parilla sanalla, miksi valitsi juuri sen biisin lempikappaleekseen, selventää Anna Koskela. 

Ohikulkijat ovat tervetulleita mukaan ulkona toteutettaviin tempauksiin ja Anna toivookin, että mahdollisimman moni pääsisi jakamaan hetkellisiä liikekokemuksia.

-Tämä leiri on muiden toimintojemme tapaan täysin maksuton ja sinnekin voi jo ilmoittautua mukaan.

Helsingin mallin hankkeisiin kuuluva Valokeilassa Koillinen suuntautuu Tapulikaupungin lisäksi Puistolaan, Tapanilaan, Suutarilaan ja Siltamäkeen. Syksyllä 2019 käynnistyy pitkäkestoisempi ryhmä, joka tähtää esityksen valmistamiseen ensi tai seuraavana vuonna. Ryhmään voi osallistua vaikka ei haluaisikaan olla mukana esityksessä.

-Koko tämä hanke on minusta aivan oivallinen tutustuttamaan uusiin ihmisiin, tulemaan tutuiksi lähistön asukkaiden kanssa. Itse nautin siitä, että pääsen kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja kuulemaan heidän tarinoitaan, Kati toteaa. 

-Minulle hanke on avannut silmiä Helsingin suhteen. Miten erilaisia asuinalueita täällä on, millaisia reittejä voidaan kulkea, millainen rypäleterttu kaupunki onkaan. Henkilökohtaisesti nautin siitä, että voin tanssia vieraiden ihmisten kanssa luoden mielihyvää. Tanssi on hyvän olon kaivo, siitä riittää ammennettavaa, Anna vakuuttaa.

Lisätietoja kursseista ja leiristä saa osoitteesta yleisotyo@zodiak.fi tai 0505737947/Anna Koskela.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKolme vaihtoehtoa Tapanilan kaavaan
Seuraava artikkeliTullivuorentiellä rakentaminen käyntiin