Yrittäjien vaali-illassa ehdokkaita yhtä paljon kuin kuulijoita

Pöydissä käytiin vilkasta keskustelua yrittäjyyteen liittyvistä asioista. Kuva Teija Loponen

Malmilla Haaga-Helian tiloissa pidetyn vaali-illan takana olivat koulun opiskelijaryhmä ja Pohjois-Helsingin Yrittäjät. Paikalle oli saatu kansanedustajaehdokkaita useimmista puolueista, yhteensä 19.  Alun esittelykierroksen ja pikakysymysten jälkeen ehdokkaita tentittiin pienissä porukoissa seitsemän aihealueen tiimoilta.

Alkuun pikainen kierros ehdokkaiden tärkeimmistä tavoitteista osoitti hyvin, ketkä osaavat tiivistää sanomansa. Tässä nousivat puoluekohtaiset erot selvästi esiin, parhaiten pärjäsivät Feministit (Emilia Taskinen), Kokoomus (Antti Merilehto ja Daniel Rahman) ja Liike Nyt (Mirita Saxberg, Aarno Lyytinen) sekä Liberaalipuolueen Severi Virolainen. Laveammin asioista kokivat tarvetta kertoa vasemmiston (Galia Suárez-Katainen, Irma Remekselä), Piraattipuolue (Martin-Èric Racine) ja perussuomalaisten ehdokkaat (Laura Korpinen, Toni Paussu).

Monella kertoi haluavansa nostaa yrittäjien sosiaaliturvaa ja korjata verotukseen liittyviä asioita.

Yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä pärjäsivät parhaiten ne, joilla itselläkin on aktiivinen yrittäjätausta. Heitä paikalla oli paljon. Siitä huolimatta mukana olleet Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala ja puheenjohtaja Mari Laaksonen saivat pöytäkeskusteluissa oikoa paljon vääriä käsityksiä ja jakaa oikeaa tietoa.

Osaavien työntekijöiden riittävyys ja työvoiman houkuttelu ulkomailta oli yksi eniten erimielisyyksiä aiheuttavista aiheista. Vihreiden Atte Harjanne ymmärsi, että yritysten tarve saada osaajia ulkomailta vaihtelee ja tätä komppasi Kokoomuksen Daniel Rahman. Sen sijaan perussuomalaisten Laura Korpisen mielestä Suomessa riittää työttömiä, jotka voidaan kouluttaa avoimiin paikkoihin ja piti todellisena rasismina sitä, että maahan tuodaan ulkomaalaisia tekemään töitä, joita suomalaiset eivät halua tehdä. Muut yrittivät muistuttaa, että esimerkiksi koodareita ei Suomesta tarpeeksi löydy, eikä kaikilla ole siihen tarvittavaa taitoa. Lisäksi on ulkomaalaistaustaisia, joiden lahjakkuudesta olisi Suomelle suurta hyötyä. Demareiden Husu Hussein kertoi yhden tavoitteistaan olevan suomalaisyritysten osaamisen vieminen ulkomaille. Keskustan Antti Siika-aho puolestaan haluaisi saada kaikki nuoret miehet töihin.

Yrittäjien sosiaaliturva ja vaikeudet nousivat monella tavalla esille. Jos yksinyrittäjä sairastuu, hän menettää tulonsa, mutta joutuu maksamaan lääkäri/sairaalamaksut sekä kaikki yritystoimintaan liittyvät kulut.

Pienyrittäjän kynnys palkata työntekijöitä on korkea, sillä palkan sivukulut ovat suuret.

Feministien Emilia Taskinen totesi, että arvonlisäveron joutuu maksamaan aivan liian pienistä tuloista ja Liike Nyt:in Mirita Saxberg kannatti tuon rajan nostamista 50 000 euroon.

Vasemmiston Irma Remekselää pohditutti työaikalainsäädännön kokonaisuudistus ja Sinisten Jukka Manninen korosti, että etenkin pienyrittäjillä on oltava joustoa esimerkiksi työajoista sopimisessa. KD:n Tapio Luoma-aho näki paikallisessa sopimisessa vaaran palkka-alesta.

Ilmastopolitiikka oli vahvasti vihreiden Atte Harjanteen sydämellä, mutta kristillisten Tiina Hyttinen muistutti, että kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta kannattavat ilmastotavoitteita. Vasemmiston Galia Suárez-Katainen ottaisi isoilta yrityksiltä yritystukia ja siirtäisi nämä rahat pienille yrityksille, jotka tutkivat ja kehittävät keinoja vähentää ilmastomuutosta.

Vilkkaan keskustelun päätteeksi ehdokkaat saivat tiivistää illan antia.

Perussuomalaisten Toni Paussu kiitteli sitä, että paikalla oli niin erilaista väkeä. Atte Harjanne totesi illan olleen hyvin opettavainen. SDP:n Jenni Karjalainen totesi saaneensa hyviä haastoja esimerkiksi yrittäjien vaikeuksiin liittyen. Liike Nyt:n Mirita Saxberg totesi, että tämän illan takia kannatti jättää valtuusto väliin.

Ahkerasti muistiinpanoja tehnyt Kokoomuksen Antti Merilehto kertoi saaneensa illasta paljon kotiläksyjä ja Sinisten Riikka Taivassalo tunnusti illan tuoneen esille paljon uusia asioita ja hyvää vuorovaikutusta.

Liike Nyt:in Aarno Lyytinen myönsi illan olleen hyvin opettavainen ja Vasemmiston Irja Remekselä oli huomannut, etteivät yrittäjien ongelmat ole 15 vuodessa helpottuneet.

Yleisön räjäytti riemuun Kokoomuksen Daniel Rahman, joka kiitteli depateista ja totesi saaneensa uuden ystävän Atte Harjanteesta.

-Jos jonkun on ihan pakko äänestää vihreitä, niin äänestäkää tätä fiksua nuorta miestä, Attea. Mutta muistakaa, että nekin äänet menevät demareiden ja Rinteen laariin.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliAsukkaat tekivät vastaehdotuksen Y-Säätiön ja Sillanpirtin suunnitelmista
Seuraava artikkeliMitä Marilyn ja Elvis tekivät yhdessä?