Longinojakävely Fallkullaan

Longinojakävely johtaa sunnuntaina Fallkullan kotieläintilalle. Kuva Teija Loponen

Longinojan puroaktiivit järjestävät yhdessä Fallkullan kotieläintilan kanssa Longinoja -päivät Fallkullassa. Purokävelylle lähdetään Malmilta Latokartanontien kupeesta.

Fallkullan kotieläintilalla on tarjolla on tietoa Longinojasta ja upeasta kaupunkiluonnosta, luontorastirata,  askartelua ja piirtämistä lapsille. Tilan pihalla puroisäntä Matti keittää legendaarisia nokipannukahveja.

-Päivän tavoitteena on jakaa Longinoja -tietoutta ihmisille. Longinojan toiminta on pääosin painottunut ensimmäisen muutaman kilometrin matkalle, vaikka puro virtaa myös Tapanila-Puistola alueella. Tärkeää on ymmärtää myös se, että viemäreihin lasketut vedet päätyvät pääosin lopulta suoraan Longinojaan. Tämän tietoisuuden kasvattaminen on itselleni päivän tärkein tavoite, toteaa puroaktiivi Juha Salonen. 

-Meillä Fallkullassa käy paljon väkeä, mutta monikaan ei taida tietää, että Longinoja kulkee ihan tässä vieressä. Me haluamme osaltamme olla lisäämässä tietoa puron reitistä ja sen arvosta. Taimenia on muuten nähty nousseen purossa ihan tänne Malminkaaren toiselle puolelle asti, kertoo Maarit  Piirainen Fallkullan kotieläintilalta.

-Kävelylenkin päätteeksi täällä on rastirata, joka johdattaa ihan Longinojan varteen. Ja toki samalla saa tutustua myös kotieläintilan toimintaan, mutta esimerkiksi navettaan mahtuu vain rajallinen määrä ihmisiä kerrallaan, muistuttaa Piirainen.

Longinoja on yksi Suomen tunnetuimmista taimenpuroista jonka eteen on tehty kunnostus -ja tiedotustyötä vuodesta 2001 lähtien Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran toimesta.

-Longinojan pääuoma virtaa Fallkullan kotieläintilan vieressä ja vuoden 2018 syksynä myös näillä alueilla havaittiin merestä nousseiden emotaimenten kutua. Odotettavissa onkin, että Fallkullan alueen soraikoista syntyy toukokuussa uusi taimenikäluokka valloittamaan puroa, kertoo Salonen.

Puroaktiivien vetämä purokävely lähtee sunnuntaina 7.4. aamulla klo 9 Haaga-Helian pihalta. Reitti kulkee puron vartta ylävirtaan päättyen Fallkullan kotieläintilalle. Tilan nuoret pitävät Kahvila Kilikuppilaa avoinna 10.30-14. Mukaan voi ottaa makkaraa ja grillata sitä perillä.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Teija Loponen