Asukkaat tekivät vastaehdotuksen Y-Säätiön ja Sillanpirtin suunnitelmista

Vaihtolavat Sillanpirtin pihalla kertovat, että muuttotyö on menossa. Rakennus on tarkoitus tyhjentää asukkaista kesään mennessä. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Sillanpirtin, Y-Säätiön ja Helsingin kaupungin pitämä tiedotustilaisuus Siltakyläntie 11:n tontin tulevaisuudensuunnitelmista ei ole hälventänyt Siltamäen asukkaiden epäluuloa. Heti kahden viikon takaisen tilaisuuden jälkeen asukkaat alkoivat tehdä vastaehdotusta siitä, mitä tontilla voisi olla.

Siltamäen ala-asteen naapurissa oleva Sillanpirtin kiinteistö on päästetty rapisemaan. Sen seurauksena putketkin voivat pamahtaa minä hetkenä hyvänsä. Kiinteistöä Sillanpirtille vuokraava Helsingin kaupunki ei halua ryhtyä 12 miljoonan euron remonttiin, vaan on purkamisen kannalla. Sillanpirtin nykyiset asukkaat muutetaan riskialttiista rakennuksesta Lauttasaareen ja Leppävaaraan jo kevään aikana.

Y-Säätiö on saanut kaupunkiympäristölautakunnalta luvan suunnitella päihdeongelmaisten kuntoutuskoti Sillanpirttiä ylläpitävän Suoja-Pirtti ry:n kanssa uudet rakennukset purettavan Sillanpirtin tontille. Ajatus on rakentaa Sillanpirtille uudistilat ja kaavoittaa loppuosa tontista Y-Säätiön vuokra-kerrostaloille, joissa asumisen pitäisi olla vapaita markkinoita edullisempaa.

Asukkaille pidetyssä tiedotustilaisuudessa yleisön edessä puhuivat Y-Säätiön rakennuttamisjohtaja Pekka Kampman, hoitokoti Sillanpirttiä ylläpitävän Suoja-Pirtti Ry:n hallituksen puheenjohtaja Peter Fredriksson ja toiminnanjohtaja Jarmo Palomäki sekä kaupunkiympäristölautakunnalle asian esittelytekstin valmistellut Helsingin kaupunkiympäristötoimialan maaomaisuuden kehittäminen ja tontit-osaston asuntotontit-tiimin tiimipäällikkö Miia Pasuri.

He yrittivät parhaansa mukaan vastata asukkaiden kysymyksiin, hälventää epäluuloja ja perustella hanketta. Peter Fredriksson rauhoitteli, että vaikka kyseessä on asunto ensin -malli, ei tontille ole missään nimessä suunniteltu levottomuudestaan kuuluisan Töölön Ruusulankadun kaltaista yksikköä, vaan uusi Sillanpirtti toimisi vuonna 2010 Malminkartanossa avatun Rukkilan kaltaisena tuetun asumisen yksikkönä, josta on hyviä kokemuksia.

Siltamäessä on sorvattu tiedotustilaisuuden jälkeen alueen asukkaiden vastaehdotus, joka on jätetty maanantaina kokoontuneelle kaupunginhallitukselle. Mukana on adressi, johon on kertynyt 735 allekirjoitusta parissa viikossa.

Vanhemmat ehdottavat, että tontille tehtäisiin ensisijaisesti päiväkoti tai vanhainkoti. Nyt suunnitellut kerrostalo ja tuetun asumisen yksikkö voitaisiin sijoittaa entisen Malmin lentokentän alueelle.
Vanhemmat kysyvät kaupunginhallitukselta, että miksi esityksessä ei edes kerrota, että kohteen naapurissa on Siltamäen ala-asteen koulu. Kritiikkiä tulee myös siitä, että päihteiden käyttäjien ihmisoikeuksista puhuttaessa on unohdettu lasten ihmisoikeudet.

Asukkaat pelkäävät, että jos päihteetön toiminta muuttuu päihteet salliviksi, tulee alueelle lieveilmiöinä huumeiden myyntiä jopa lapsille.
Kunnalla on vastuu perusopetuslain mukaisesti taata oppilaille turvallinen koulumatka ja opiskeluympäristö, muistuttavat vanhemmat.
Kaupunginhallituksen sisältä on tullut vanhemmille viime viikolla viestiä, että esitys jäänee vielä pöydälle. Päätös ei ehtinyt tähän lehteen.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMalmin pelastusasema saa kaikki Rajavartiolaitoksen tilat
Seuraava artikkeliYrittäjien vaali-illassa ehdokkaita yhtä paljon kuin kuulijoita