Töyrynummentien koulu korjataan kiireellisenä

suutarinkylän peruskoulu
Koulun korjaus alkaa aikataulun mukaan toukokuussa ja päättyy lokakuun aikana. Kuva Pirjo PIhlajamaa

Helsingin kaupunki korjaa vihdoinkin sisäilmaltaan epäterveellisen Suutarinkylän peruskoulun Nummen toimipisteen. Remontti on tarkoitus aloittaa kiireellisenä toukokuussa. Työtä tehdään loma-ajat hyödyntäen niin, ettei väistötiloja tarvita.

Vuonna 1990 valmistuneesta koulusta korjataan ja tiivistetään mikrobivaurioituneet rakenteet, puhdistetaan alas lasketuista katoista yläpuoliset tilat, huoltokorjataan vesikattoa, räystäitä ja julkisivuja sekä korjataan nykyistä ilmanvaihtojärjestelmää. Töyrynummentie 8:ssa olevan koulun huono kunto ja terveydelle haitallinen sisäilma on ollut jo pitkään tiedossa, ja sairastuttanut koulun käyttäjiä. Rakennuksen kuntotutkimus toukokuulta 2017 kertoo, että liikuntasalin lattian rakenteissa ja alakerran luokkatilojen ulkoseinissä riittää kosteus- ja mikrobivaurioita.

Laukauksen remontille on antanut Työterveyslaitoksen viime vuonna Helsingin kouluissa tekemä oirekysely, jonka tulokset kertovat Nummen olevan niiden 20 koulun joukossa, joissa ihmisten oireilu on keskimääräistä voimakkaampaa.

Koulun kuntoa on tutkittu myös viime vuonna. Tutkimuksissa ilmeni, että niin julkisivuissa, räystäissä, vesikatossa ja ilmanvaihtojärjestelmässä on sanomista.

Tulevissa korjauksissa liikuntasalin puulattia ja näyttämörakenteet puretaan uuden tieltä, ikkunalliset ovet uusitaan ja lattioita ja seiniä tiivistetään. Ikkunoista varaudutaan korjaamaan akuuteimmat puutteet.
Opettajien pukuhuoneissa tehdään perusteellinen pintaremontti ja erityisopetuksen tiloissa puhdistetaan ja pinnoitetaan kattoja. Pinnoitus tulee myös koko julkisivulle.

Remonttiin on varattu veroineen noin 1,3 miljoonaa euroa. Töiden jälkeen kaupungin pussista toiseen maksama koulun vuosivuokra nousee 478 382 eurosta 782 393 euroon.

Pirjo Pihlajamaa