Viikin Koronaan iso remontti

Viikin korona
Viikin Infokeskus Korona on näyttävä rakennus, jonka toimivuutta halutaan nyt kehittää muun muassa tekemällä siitä läpikuljettava. Kuva Teija Loponen

20-vuotias Viikin Infokeskus Korona tullaan uudistamaan niin sisätiloiltaan kuin osin ulkoalueiltaankin. Pyöreässä lasirakennuksessa sijaitsevalle Viikin kirjastolle remontti tietää todennäköisesti ovien sulkemista ehkä jopa vuodeksi.

Viikintien ja Lahdentien kainalossa sijaitseva sininen pyöreä rakennus toteutettiin aikanaan kaupungin ja yliopiston yhteisenä hankkeena. Yliopiston kampus sai siinä päärakennuksen hallinnolle ja yliopiston kirjasto sekä kaupunginkirjasto toimitilat.

-Rakennuksen ainutlaatuisuus palkittiin Rakentamisen ruusulla vuonna 2000 ja se sai Rakennustaiteen valtionpalkinnon 2002.

Rakennus oli energiatehokas alusta alkaen ja se vain parani, kun katolle asennettiin aurinkopaneelit vuonna 2016, kertoi aikanaan taloa koskevan arkkitehtuurikilpailun voittaneen Ark-house arkkitehdit Oy:n Hannu Huttunen.

Nyt edessä on isoja muutoksia ja niihin vaikuttaa myös Viikin kehittyminen niin kaavoituksen kuin raideyhteyksienkin kannalta. Niitä valottivat Teppo Salmikivi ja Mika Huhtala.

Koronan molemmin puolin tulevat ehkä vuonna 2024 sijaitsemaan pikaraitioteiden pysäkit. Osittain juuri siitä syystä Koronaan on suunniteltu nyt myös toista sisäänkäyntiä, jotta talon halki voitaisiin kulkea. Nykyisellään sisäänkäynti on sisäpihan kulmauksesta.

-Taloa on tarkoitus muutenkin avata enemmän yleisölle ja tehdä sisääntulokerroksesta avarampi, sekä saada puutarhan vehreys esiin, kertoi Sisustusarkkitehdit Gullstén-Inkinen Oy:n Leea Åberg.

Samaten etsitään vaihtoehtoja löytää synergiaa kirjastojen välille ja avartaa niitäkin enemmän.

Talossa työskenteleviltä on jo kyselty toiveita. Ajatuksena on, että jatkossa alakerran auditoriot olisivat enemmänkin monimuotoiseen opiskeluun sekä isoihin tilaisuuksiin soveltuvia oppimistoreja ja myös ravintolatila sijaitsisi alhaalla.

Sisääntulokerrokseen pohditaan liiketiloja, kahvilaa ja muita yleisöä palvelevia toimintoja. Kolmas kerros tulisi olemaan ryhmätyötiloina ja yhteisenä isona kokouskeskuksena. Ylimmät kerrokset rauhoitettaisiin työtiloiksi.

Ulkoalueita on tarkoitus kehittää niin, että takapiha tulisikin etupihaksi, pihalle saataisiin lisää valoa ja sitä voitaisiin hyödyntää myös työtilana. Jo pian talon valmistuttua piha-aluetta jouduttiin rajaamaan ja lisäämään sinne tasoeroja pysäköinnin estämiseksi. Sisäpihasta haluttaisiin vieläkin toimivampi ja toiminnallisempi.

Yliopiston toiveena on saada Viikki muiden isojen kampusten tasolle, sillä kansainvälisestikin sillä on jo nyt merkittävä rooli.

Viikin kirjastossa on ainakin tällä viikolla asiakaskyselyitä siitä, mitä asioita ja toimintoja nykyisestä kirjastosta halutaan säilyttää sekä mitä uutta tai erilaista toimintoa uuteen kirjastotilaan toivotaan.

-Näillä näkymin Korona suljettaisiin reilun vuoden päästä kesäkauden alussa. Tarkkaa tietoa remontin alkamisesta ja kestosta ei vielä ole, sillä suunnitelmat ovat vasta työn alla. Toivoisin, että saisimme remontin ajaksi tänne vähintäänkin kirjastoauton paikkaamaan kiinni olevan kirjastomme palveluja, toteaa kirjastonhoitaja Mari Heino.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTapulin leikkipuistorakennuksen lähtölaskenta on alkanut
Seuraava artikkeliKotietukin petti, tukalat paikat