Istutuksia, liikuntapaikkoja, toimintaa, tiloja… OmaStadi Raksa

OmaStadiRaksa
Koillisen OmaStadi Raksa innosti ihmisiä pohtimaan lähiympäristöjen kehittämistä. Kuva Teija Loponen

Koillisen OmaStadi Raksaan oli ilmoittautunut noin 50 asukasta, mutta keskiviikkoiltana Pihlajamäen nuorisotalolle saapui ensimmäisen tunnin aikana lähes tuplamäärä oman asuinalueen kehittämisestä kiinnostuneita.

Jotta kymmenet jo tehdyt ja esivalmistelussa olleet ideat tulisivat käsitellyiksi, oli osallistujat jaettu yhdeksään eri pöytään aihealueittain. Asukkaat olivat etukäteen saaneet ilmoittaa, mitkä aiheet heitä kiinnostavat ja sijoittua sen mukaan.

Puistolassa väki oli  ennakkoon kokoontunut tiivistämään ja yhdistämään useita toiveita yhteensopiviksi kokonaisuuksiksi.

-Meille on yhteisöprojekti tärkein, eli nuoret, lapset ja eri toimijat yhteen, toimimaan saman katon alle Tenavatielle. Lisäksi listalta löytyy puiden istutuksia, pienen arboretumin kohentaminen ja raivaus, sekä kiertoliittymän istutukset, listasi Maija-Liisa Pennanen.

Ennen varsinaisen työpajan alkua Koillisluotsi Outi Rissanen kertoi illan kulusta ja kaikki asiantuntijat esittäytyivät, jotta asukkaat osaisivat hakea tarvittaessa oikean ihmisen mukaan suunnitteluun. Asiantuntijat istuivat jo valmiiksi niissä pöydissä, joissa heidän osaamisestaan oli eniten hyötyä.

Liikuntapaikat –pöydässä väki käsitteli Pukinmäen liikuntapuiston, Puistolan ja ulkoliikuntapaikkojen sekä Jakomäen uimahallin kehittämistä. Pohjoiset puistot ja ulkoilualueet alta löytyivät Alppikylänhuippu, puiden istutus Tapanilaan, siisteys ja kunnossapito, ulkoilureitit ja Tapulikaupungin puistot.

Eteläiset puistot ja ulkoilualueet pöydässä aiheina olivat Kiillepuisto, Maarianmaanpuisto, Savelanpuisto ympäristöineen, Sorsalammen kunnostus, Valentin Konosen lenkin kunnostus ja kaupunkiviljely.

Tapulin toiveissa oli myös nimikyltti Ajurinpuistoon ja infotaulu Sikalanmäkeen, varjoa antavia puita ja viihtyisyyttä.

Siisteyden ja viihtyisyyden rinnalla pääosassa oli yhteisöllisyys. Asukastalot halutaan myös lasten ja nuorten käyttöön tarjoamalla heille monipuolisesti ja tasapuolisesti erilaisia ilmaisia harrastuksia. Lisäksi asukastaloja toivottiin niihin kaupunginosiin, joissa sitä ei vielä ole. Moni koulu oli mukana yhteishankkeissa ja myös oppilaita oli raksaillassa mukana. Koulujen omiakin tiloja ja ulkoalueita toivottiin kunnostettavan viihtyisämmiksi ja lisättävän niihin toiminnallisia elementtejä.

Porrastreenipaikkoja toivottiin useaan kaupunginosaan, samoin penkkejä aukioille ja puistoväylille. Vantaan- ja Keravanjoen varsille kaivattiin kahvilaa ja avantouintipaikkaa.

Malmin ja Latokartanon torien elävöittäminen ja kehittäminen olivat myös esillä, sekä Pukinmäen keskusta ja Tapanilan aseman turvallisuus.

-Yksi illan parhaista anneista on tutustuminen sellaisiin alueen ihmisiin ja toimijoihin, joita ei ennestään tunne, mutta joilla on ihan samanlaiset ajatukset oman kylän kehittämisestä, totesivat Pihlajamäki-Pihlajisto-Viikinmäki – alueesta kiinnostuneet entinen Pihlajamäki-Seuran puheenjohtaja Ulla Artte ja Pihlajamäen Lähiöasemalla työskentelevä Satu Punju.

Illan aikana koostetut suunnitelmat kerätään kaupungin OmaStadi –sivustolle. Seuraavaksi käynnistyy suunnitteluvaihe, joka kestää huhtikuulle. Sen jälkeen tehdään kustannuslaskelmat ja lopulta asukkaat pääsevät äänestämään mitkä suunnitelmista tullaan toteuttamaan.

Teija Loponen