Virtuaalinen luontoretki vei metsään Puistolan palvelutalossa

”Telttaan” mahtuu yhtä aikaa pari henkilöä. Esitys sisältää kolme viiden minuutin mittaista videota. Kuva Teija Loponen

-Täällä tuoksuu kuusi. Auringonpaiste toi mieleen kauniin kesäpäivän, joka houkuttelee uimaan, tuumi aivan ensimmäisenä virtuaaliretkelle päässyt palvelutalon asukas Tuula.

Tero Kaipasen Luontoretki –teos on installaatio, johon pääsee tutustumaan sekä virtuaalitodellisuudessa VR-lasien ja kuulokkeiden kanssa, että ilman apuvälineitä valkoisen telttakankaan avulla. Installaatio-huoneessa on sammalpallo, sekä oksia ja varpuja tuomassa tuoksuja ja antamassa sormille kosketeltavaa pintaa.

-Aivan tuli lapsuus mieleen. Siitä onkin aikaa kun tämä tyttö on päässyt hiihtämään, totesi VR-lasien kautta hiihtoretkelle osallistunut Anni.

Puistolan palvelutalossa viime keskiviikkona ensiesityksensä saanut Luontoretki kohdistui nyt talvisiin maisemiin, joita oli kuvattu Keskuspuistossa ja Nuuksiossa.

-Tavoitteeni on täydentää tätä sarjaa kaikilla vuodenajoilla. Haluan mahdollistaa heille, jotka eivät enää luontoon ja metsiin pääse, muistikokemuksia omilta luontoretkiltään, kertoo taiteilija Tero Kaipanen.

Idea aiheeseen syntyi, kun Kaipanen asui viisi vuotta Berliinissä.

-Silloin minulle tuli itselleni ikävä luontoa ja ajattelin paljon omia luontokokemuksiani. Isäni ja isoisäni ovat metsästäjiä ja marjastajia, itselleni metsä on ollut lähinnä rentoutumispaikka, jota urbaanissa ympäristössä aloin kovasti kaivata.

Wienissä pidetyillä messuilla Kaipanen kokeili VR-laseja ja niiden synnyttämä vahva kokemus herätti idean tuottaa luontoelämyksiä niiden avulla.

Tero Kaipanen haluaa teoksellaan viedä luontokokemuksia aivan erityisesti heille, joilla ei muuten enää niihin ole mahdollisuutta.

-Näiden VR-lasien avulla vuodepotilaatkin pääsevät kokemaan olevansa itse metsässä ja hiihtämässä. Luonto tulee luo ja herättää varmasti monenlaisia muistoja ja elämyksiä, kuten nyt jo täälläkin havaittiin.

Tapulikaupungissa ensiesityksensä saanut installaatio tulee jatkossa kiertämään Annantalolla ja sen jälkeen todennäköisesti muilla palvelutaloilla, mikäli Helsingin kaupunki lähtee mukaan toteutukseen.

-Tähän hankkeeseen saatiin tukea Suomen Kulttuurirahastolta ja Wihurin säätiöltä, kaikkiaan idean syntymisestä tähän toteutukseen ja ensinäytökseen meni puolitoista vuotta, kertoo tuottaja Maria Hukkamäki.

Ensinäytöksen kunniaksi Puistolan palvelutalolla oli oikein kuohuviinitarjoilu.

Avajaisvieraat pohdiskelivat keskenään omia metsäkokemuksiaan odotellessaan vuoroaan päästä kokemaan virtuaaliteos.

Talon asukkailla, heidän vieraillaan ja vapaaehtoisystävillään oli koko loppuviikon ajan mahdollisuus käydä omatoimisesti tutustumassa installaatioon. Lauantaina virtuaalihuone oli avoin kaikille halukkaille Hukkamäen ja Kaipasen isännöiminä.

Teija Loponen