Longinoja Paras luontoteko 2017-2018 voittajaksi 21 ehdotuksen joukosta

Paras luontoteko
Paras luontoteko –tunnustuksen jakoivat IUCN:ää edustava Päivi Lundvall ja ministeri Kimmo Tiilikainen, Juha Salonen keskellä. Kuvat Teija Loponen

Malmin Longinojan puron pitkäjänteinen kunnostus vapaaehtoisvoimin valittiin Paras luontoteko 2017–2018 -kilpailun voittajaksi. Palkinnon luovutti Juha Saloselle ministeri Kimmo Tiilikainen.

Kilpailun raatina toimi Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Suomen kansallinen komitea.

Palkinto oli osoitettu Juha Salosen lisäksi kaikille puroaktiiveille, joita olikin runsaasti paikalla.

-Suomi on sitoutunut luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseen vuoteen 2020 mennessä yhdessä muiden maiden kanssa. Paras luontoteko -kilpailun tarkoitus on löytää kekseliäitä ratkaisuja ja innovaatioita, jotka tukevat tavoitteen saavuttamista. Kansalaisten ympäristötyö on todella tärkeää luonnon suojelemisessa ja nyt palkittava Longinoja on siitä hyvä esimerkki. Longinoja valittiin harvinaisen yksimielisesti palkinnon saajaksi tänä vuonna, kertoi IUCN-komitean puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall.

Lundvall lisäsi, että koska Longinoja sai eniten myös kunniamaininta –ehdotuksia, jätettiin se tällä kertaa jakamatta.

-Kiitos aktiivisen ennallistamistyön, puro on elpynyt ja uhanalaiset meritaimenet nousevat taas kutemaan Longinojaan runsain määrin. Arvostan nimenomaan käytännön tekemistä, vapaaehtoisten lukemattomien tuntien työmäärää, joka on selkänahasta revitty. Tällainen käytännön tekeminen on tärkeää lajien suojelulle. Kala-aktiivien työ on myös avannut monen kaupunkilaisen silmät lähiluonnon merkitykselle, kiitteli asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Juha Salonen totesi palkinnosta, että onhan tämä huikeaa!

-Kun miettii kaikkea sitä työtä, mitä puron eteen on fyysisesti ja henkisesti tehty, niin olemme palkintomme ansainneet. Työtä tehdään rakkaudesta Longinojaa kohtaan ja sitä tekevät monet upeat ihmiset rinnallani.

Juha Salonen kertoo olleensa töissä saadessaan tiedon palkinnosta.

-Tuijotin ulos ikkunasta, kyynel vierähti silmäkulmaan ja sen jälkeen itkin onnesta. Olen kuin vaelluskala joka hakkaa päätään padon alapuolella, hyviä asioita tapahtuu kun jaksaa takoa ja lopulta löytää oikean nousuväylän kohti seuraavaa ylitettävää haastetta.

-Kyse on joka toinen vuosi jaettavasta palkinnosta ja palkinnon saajan valitsevassa komiteassa on lähes kaikki Suomen suurimmat luonnonsuojelutyötä tekevät tahot yhdessä ministeriön kanssa. Upeaa tulla valituksi. Parasta kaikessa ovat kuitenkin uskomattoman hienot uudet ystävät, joita Longinojan virta on tuonut omaan elämääni.

Salonen toteaa, että työ jatkuu edelleen ja uusia ideoita pitää jalostaa toteutusmuotoon.

-Longinoja on Koillis-Helsingin helmi, taimenten koti. Yhdessä tekemällä ja muutoksiin reagoimalla voimme säilyttää Longinojan tulevaisuudessa yhtä upeana luontohelmenä, jossa taimenilla on hyvä olla, liito-oravat liitelevät puusta toiseen ja jonne talvisin saapuu koskikara, totesi Salonen.

Palkinto jaettiin jo seitsemättä kertaa. Tällä kertaa kilpailuun saatiin 21 korkeatasoista ehdotusta.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on maailman vanhin ja laajin ympäristöjärjestö ja -verkosto. IUCN:n suomalaisia jäsenorganisaatioita ovat Suomen valtio, jota edustaa ympäristöministeriö, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Natur och Miljö, BirdLife Suomi, Suomen riistakeskus ja Korkeasaaren eläintarha. Näiden muodostaman Suomen IUCN-komitean työssä ovat mukana myös ulkoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen ympäristökeskus ja Metsähallituksen Luontopalvelut.

Teija Loponen