Helsingissä yli 200 eläintä haettiin pois kurjista oloista

Viikin löytöeläintalo
Laki määrää kunnan huolehtimaan löytöeläimistä 15 vuorokauden ajan. Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Kirkkonummi ovat keskittäneet hoidon Viikkiin. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Viikin löytöeläintaloon Helsingistä tuotujen eläinten määrä kasvoi peräti kaksikymmentä prosenttia vuonna 2018. Nousu ei johdu vain karkaamisen yleistymisestä, vaan siitä, että yhä useampi lemmikki on otettu omistajaltaan pois eläinsuojelulain nojalla.

Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkärillä oli viime vuonna tavanomaista useammin tapauksia, joissa piti hakea pois iso määrä eläimiä samasta osoitteesta. Huonoista kotioloista Viikkiin passitettiin kaikkiaan 211 kissaa, koiraa tai niitä pienempiä lemmikkieläimiä. Vuonna 2017 luku oli 134.

Helsingin ympäristöpalveluiden valvontaeläinlääkärit ja poliisin tutkintaryhmä ovat tehneet yhteistarkastuksia vakavissa tai pitkittyneissä eläinsuojelutapauksissa. Epäilyilmoituksia eläinten laittomasta maahantuonnista on tullut runsaasti aiempia vuosia enemmän.
– Rikostutkinta on voitu käynnistää heti eikä vasta valvontaeläinlääkärin tekemän tutkintapyynnön perusteella, kertoo poliisiyhteistyön eduista valvontaeläinlääkäri Päivi Lahti.

Vuonna 2018 valvontaeläinlääkärit tekivät 325 tarkastusta. Suurin osa tehtiin yksityisasuntoihin. Joka toisella kerralla annettiin hoitoon liittyviä määräyksiä ja joka viidennellä ryhdyttiin kiireellisiin toimenpiteisiin, kun eläimen hoito oli pahasti laiminlyöty tai eläin hylätty.

Julkisuudessa on kerrottu paljon muun muassa eläinten laittomasta maahantuonnista ja pentutehtailijoista, jotka myyvät sairaita koiria hyväuskoisille ihmisille. Erilaisten eläinsuojelurikkomusten lisäksi Viikkiin päätyi viime vuonna hoidettavaksi toista sataa lemmikkiä sosiaalisista syistä kuten omistajan kuoleman takia.

Kun vuonna 2017 Helsingin rajojen sisäpuolelta toimitettiin Viikkiin kaikkiaan 675 eläintä, oli viime vuoden luku 808 eläintä. Eläimistä kissoja oli 378, koiria 371 ja marsuja, kaneja sekä muita pikkueläimiä 59. Eläimistä 60 prosenttia oli varsinaisia löytöeläimiä.

Viime vuonna koirista 304 eli 82 prosenttia ja kissoista 233 eli noin 62 prosenttia palasi takaisin omistajalleen. Kissoista, joita omistaja ei koskaan kaivannut kotiin, noin 70 prosenttia sijoitettiin uudelleen joko löytöeläintalon tai Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen kautta.

Jos löytöeläimelle ei löydy omistajaa 15 vuorokauden säilytysajan jälkeen, eläimelle voidaan etsiä uusi koti. Jos eläin on pahasti sairas tai luonteeltaan hankala, on kohtalona lopetus kunnan piikkiin.
Kissa lähti Viikistä uuteen kotiin 69 kertaa, Hesyltä 33 kertaa. Kolmekymmentä kissaa lopetettiin. Koirilla vastaavat luvut olivat 28,4 ja 33. Luvut ovat Viikin löytöeläintalon vuosiraportista.
Viikin löytöeläintalo ottaa vastaan Helsingin lemmikkieläinten lisäksi, Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen eläimiä. Viime vuonna sopimuskunnista Viikkiin toimitettujen eläinten yhteismäärä oli 1 552 kappaletta.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliSuomen Cup -hopeat matkasivat Mosaan
Seuraava artikkeliKevät tuo Elviksen ja Marilynin Malmin Työväen Näyttämölle