Kaupunki lisäsi taloihinsa rutkasti rakennusoikeutta

Yli kuuden vuoden takaisissa havainnekuvissa etualan kuusi taloa ovat vielä nelikerroksisia. Talojen eteen samaan kortteliin kaavoitettiin kaksi kaksikerroksista rivitaloa. Takana siintää Malmin lentokenttä. Kuva Helsingin kaupunki

Helsingin kaupungin asuntotuotanto valmistautuu Malmin Tullivuorentien eteläpuolella kuuden kerrostalon rakentamishankkeisiin. Kaupunki on antanut itselleen luvan poiketa kaikissa kohteissa asemakaavasta niin, että talojen rakennusoikeus ylittyy 20 prosenttia.

Viime vuonna sorvatun poikkeusluvan turvin Tullivuorentiellä Longinojan länsipuolelle tuleviin kuuteen pistetaloon on jokaiseen lisätty viides kerros. Tullivuorentien eteläpuolisen alueen asemakaavassa vuodelta 2013 kerroksia on neljä ja jokaisen talon neliömääränä 1 400.
Kerrosalaa on nostettu talopareittain niin, että 2 800 neliömetrin sijaan rakennetaan 3 360 neliömetriä. Lisätty kerros ei nosta asukasmäärää, sillä kerros on ullakkotilaa, joka kätkee alleen ilmastointilaitteet. Nelikerroksisissa taloissa ne olisivat tulleet vesikattojen päälle. Niihinkin olisi voinut tehdä osittaisen viidennen kerroksen talosaunaa varten. Yhteissaunatilaa on vähennetty ja siirretty alas.

Kun asemakaavaa aikanaan valmisteltiin, oli tavoitteena ”muodostaa Tullivuorentien eteläpuolelle tiivis, mutta alueen ympäristön pientaloalueiden mittakaavaan sopiva uusi asuinalue” noin 600-700 asukkaalle. Uudisalue jatkuu Longinojan toiselle puolelle.

Poikkeusluvan lisäkerrokselle on myöntänyt Helsingin kaupunkitoimialan maankäyttöjohtaja Raimo K. Saarinen huhtikuussa 2018. Rakennusluvat on myöntänyt kaupunkitoimialan arkkitehdin esityksen mukaisena toissa torstaina kokoontunut kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

Talot tulevat osoitteisiin Tullivuorentie 22, 24 ja 30. Samaan kortteliin kuuluu kaavan mukaan myös kaksi kaksikerroksista rivitaloa.
Tullivuorentie 22:een kaupunki rakentaa kaksi kerrostaloa. Molempiin tulee 28 vuokra-asuntoa. Myös saunojen lukumäärä poikkeaa määräyksistä. Asemakaavan määräämästä kolmesta yhteissaunasta tehdään kaksi, ja vapautuvat neliöt aiotaan käyttää yhteiseen porrastupaan.

Tulevien asukkaiden polkupyöräpaikoista 60 tulee sisälle ja loput 56 ulos. Autopaikkoja tulee 25, ja ne tehdään naapuritalojen kanssa jaettavalle reilun sadan auton parkkipaikalle.
Viereiseen Tullivuorentie 24:ään rakennettavissa kahdessa kerrostalossa on molemmissa 22 huoneistoa. Ne saavat parkkipaikalta 34 autopaikkaa. Taloille tehdään 120 pyöräpaikkaa sisälle ja 32 pihalle.
Myös Tullivuorentie 30:n taloihin tulee 22 asuntoa per kiinteistö. Huoneistoihin on mahdollista tehdä sauna tai vaatehuone. Autopaikkoja on varattu 31. Pyöräpaikoista 120 rakennetaan sisätiloihin ja 32 pihalle.

Kaikkien kuuden kerrostalon tonteille taivaalta tulevat sade- ja sulamisvedet johdetaan viivyttäen kaupungin hulevesiviemäriin sekä yhdelle tontille rakennettavan painanteen kautta purkuputkea pitkin viereiseen Longinojaan.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliMalmin tornista 25
Seuraava artikkeliFiksu Assa myös Malmille