Fiksu Assa myös Malmille

Malmin asema
Malmin asema tulee olemaan yhtenä Fiksu Assa –tapahtuman esittelypaikkana. Kuva Janina Issakainen

Fiksu Assa -tapahtuma avaa toukokuussa juna- ja metroasemat maksuttomiksi vähähiilisten ratkaisujen testikentiksi, joilla yritykset saavat markkinoida, myydä ja testata tuotteitaan ja palvelujaan viikon ajan. Yksi testipaikoista on Malmin asema.

Hankkeen lähtökohtana on, että asemien palvelutarjonnan parantaminen sujuvoittaa kaupunkilaisten arkea ja kannustaa ilmastoystävälliseen liikkumiseen.

-Raideliikenteen merkitys on kasvamassa, mikä tuo lisää matkustajia asemille. Asemien kasvavat ihmisvirrat synnyttävät potentiaalia erilaisille liiketoiminnan muodoille. Vähähiilisen liikkumisen solmukohtina asemilla on potentiaalia toimia ilmastofiksujen ratkaisujen testialustana, kuvaa hanketta projektipäällikkö Pia Tynys Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymästä.

Yritykset voivat ilmoittautua mukaan Fiksu Assa -verkkokyselyn kautta 28.2. mennessä.

-Toivomme tapahtumaan yrityksiä, joiden esittelemät tuotteet ja palvelut ovat uusia, ympäristöystävällisiä valintoja tukevia tai asukkaiden arkea helpottavia ratkaisuja. Asemalle sijoittuminen on yrityksille ilmastoteko, sillä se vähentää ihmisten liikkumisen tarvetta ja kannustaa kestävään liikkumiseen. Näin asukkaat voivat hoitaa arkiset asiansa sujuvasti matkan varrella, projektisuunnittelija Aino Hatakka HSY:stä kertoo.

Ilmastofiksuja palveluita ja tuotteita ovat muun muassa matkaketjuja sujuvoittavat kestävän liikkumisen palvelut kuten pyöräpysäköinti ja -huolto, sähköpyöräkokeilut, yhteiskäyttöpalvelut ja kimppakyydit. Samoin niihin liittyvät kestävät ja terveelliset ruokapalvelut, joita ovat esimerkiksi hävikkiruokakioski, lähiruokapalvelut ja kauppakassi-palvelut. Fiksua kuluttamista ja jakamistaloutta tukeviin palveluihin lukeutuvat puolestaan kierrätyspalvelut, vapaa-ajan ja kodintarvikkeiden jakamispalvelut, vaatelainaamot, tilojen jakamispalvelut, kestävä muoti, kirpputorit sekä drop box –keräyslaatikot.

Lisäksi mukana on fiksu ja energiatehokas asuminen, johon liittyvät aurinkoenergiaratkaisut, energiatehokas valaistus sekä pysäköintipaikkojen ja vinttien jakamispalvelut. Myös vapaa-aika-, kulttuuri- ja liikuntapalvelut voivat olla esittelyn kohteina.

Parhaillaan laaja joukko kaupunkeja ja muita julkisen sektorin toimijoita kehittävät yhdessä asemanseutuja vähähiilisten matkaketjujen osina ja kasvattavat niiden elinvoimaisuutta.

EAKR -rahoitteinen Fiksu Assa -hanke tukee uusia palvelu- ja tuotekokeiluja paitsi tapahtuman ajan, myös pidempiaikaisesti. Rahoittajana toimii Uudenmaan liitto. Hanke on osa HSY:n vähähiilisten asemanseutujen kehittämistä ja yhteiseurooppalaisen SMART-MR -hankkeen toteuttamista.

Hankkeessa avataan kevään aikana myös Asemanseutujen innovaatiokilpailu, jolla tuetaan pidempiaikaisia palvelukokeiluja asemaympäristössä.

Fiksu Assa – Asemanseudut uusien vähähiilisten liiketoimintakonseptien kehitysalustana -hanke kestää 31.8.2020 asti.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKaupunki lisäsi taloihinsa rutkasti rakennusoikeutta
Seuraava artikkeliValokeilassa Koillinen tuo taiteen lähelle