Kirjastojen omatoimikäyttö suosittua

Leena Sallas ja Jakomäen kirjaston omatoimikävijöiden sisäänpääsylaite. Kuva Teija Loponen

Jakomäen kirjastossa on jo useita vuosia ollut mahdollisuus asioida myös kirjaston ollessa kiinni ja vuoden alusta se on ollut mahdollista myös Viikin kirjastossa.

Jakomäessä omatoimikäyttö käynnistyi jo vuonna 2014.

-Koko ajan käyttäjiä on tullut lisää. Erityisesti määrä kasvoi Alppikylän uuden asuinalueen myötä, kertoo Jakomäen kirjastonjohtaja Leena Sallas.

Jakomäen kirjaston omatoimikäyttäjiksi on kirjautunut yli sata henkeä. Omatoimikäyttäjiltä saatu palaute kirjaston käyttömahdollisuudesta sen aukioloaikojen ulkopuolella on ollut todella hyvää.

-Meillä käy muun muassa paljon opiskelijoita, jotka haluavat opiskella illalla rauhassa. Joskus on tullut palautetta tietotekniikkaongelmista, mutta hyvin vähän. Joitakin toiveita on tullut sitä, että kirjastossa voisi olla myöhempäänkin, puoleen yöhön saakka, mutta olemme pitäytyneet alkuperäisessä kello 22 takarajassa,  kertoo Sallas.

Jakomäen kirjastoa voivat omatoimikäyttäjät hyödyntää maanantaista torstaihin kello 20-22 välillä, perjantaina ja lauantaina kello 16-22 välillä ja sunnuntaisin 9-22. Omatoimikäyttö edellyttää kirjautumisen ja sopimuksen teon. Käyttö on maksutonta.

Viikin kirjastossa omatoimiaikaa on tarjolla arkiaamuisin kello 8-10 välillä. Viikin kirjastoon voi aamulla mennä kuka vain, omatoimikäyttö ei vaadi kirjautumista. Kirjastovirkailija on aamulla avaamassa ovet ja koko ajan paikalla tekemässä taustalla töitään.

-Meillä ei ole tarkkaa tilastotietoa omatoimikäyttäjien määristä, koska emme ole seuranneet aamun kävijämääriä erikseen. Mutta tuntuma on, että aamukävijöitä on melko tasaisesti, eri viikonpäivien välillä ei ole eroja, kertoo kirjastonjohtaja Mari Heino.

-Omatoimikäyttäjistä erottuvat varsinkin läppärillä työskentelijät, he ovat löytäneet uuden mahdollisuuden hyvin, ja heitä tulee heti kahdeksalta lähes joka aamu. Toinen selkeä ryhmä ovat alueella työskentelevät, heitä tulee hakemaan varaukset ja palauttamaan aineistoa heti kahdeksalta ennen töihin menoa.

Ainakaan toistaiseksi muissa Koillisen kirjastoissa ei vielä omatoimikäyttö ole.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliNokialta mehukas voitto, Oulusta kitkerä tappio
Seuraava artikkeliUutta ja erilaista