Laavu Filmi esittää: Ojasta puroksi

Kuvaustunteja kertyi rutkasti, samoin leikkaamiseen kului tunti tolkulla aikaa. Kuva Dan Öhman

Dan Öhmanin Ojasta puroksi dokumentti on tarina Longinojan kunnostamisesta Suomen tunnetuimmaksi taimenpuroksi. Dokumentin ensi-ilta nähdään Malmitalossa ensi viikolla.

Dan Öhman kertoo tavanneensa Longinojan eteen valtavasti töitä tehneen Juha Salosen ensimmäisen kerran nelisen vuotta sitten.

Dan Öhman kameroineen oli paikalla tallentamassa Longinojan talkoita ja muita tapahtumia.

-Asun itse Veräjälaaksossa ja Longinoja ulottuu ulkoilumaastoihini. Ulkoillessa tapasin Salosen ja siitä lähtien olen seurannut hänen ja muiden puroaktiivien tekemisiä Longinojalla.  Ja tuon seuraamisen myötä syntyi myös idea tehdä dokumentti puron kunnostuksesta, kertoo puolisen vuotta intensiivisesti dokumenttia koostanut Öhman.

Kun tieto Longinojan luontopolun avaamisesta selvisi, halusi Dan Öhman ehdottomasti sisällyttää sen dokumenttiin.

-Ojasta puroksi dokumentin tekeminen on ollut todella mielenkiintoinen kokemus. Oli hienoa seurata ihmisiä, jotka tekevät järjettömän määrän työtä luonnon eteen. Omalta osaltani haluan kertoa juuri tämänkaltaisten ihmisten tarinaa, kertoo dokumentin tekijä.
Tarinallisesti kerronta alkaa aivan alkuajoista, joista Juha Salonen filmillä kertoo. Dokumentissa Dan on kuvannut niin Salosta kuin muitakin puroaktiiveja, seurannut Longinojan talkoita, haastatellut purolla vierailleita, Luken koekalastajaa sekä tallentanut luontopolun avajaiset.

Dan Öhman ei ole laskeskellut dokumentin vaatiman työn määrää.

-Kuvauspäiviä kertyi ehkä parisenkymmentä ja leikkaamiseen mennyt aika siihen päälle. Ajatustyötä dokumentin tekoon liittyi todella paljon, mutta sen määrää en ole yrittänytkään laskea. Mutta puoli vuotta tähän varsin tiiviisti kului, kertoo itse dokumentinteon rahoittanut Dan Öhman.

-Joskus mielen tahtoi vallata epätoivo, mutta leikkausvaiheessa kuitenkin huomasin, että hyvä tästä tulee.

Kyseessä on Dan Öhmanin ensimmäinen pitkä dokumentti.

-18 vuotta olen tehnyt tv- ja videohommia ja tämän Laavu-filmin perustin vuonna 2014. Pitkiä dokumentteja tekisin mielelläni enemmänkin.Dan Öhman haluaa näyttää dokumentin muodossa, kuinka  Longinojasta on vuosien varrella kunnostettu Suomen tunnetuin taimenpuro.

-Ennen kaikkea dokumentti on tarina siitä, miten yhden ihmisen päättäväisyys voi saada aikaan muutoksia kaupunkiluonnossa. Ja miten yksi ihminen riittää moottoriksi, joka saa kerättyä ympärilleen suuren määrän samanhenkisiä ihmisiä toimimaan yhdessä asian hyväksi, Dan toteaa.

Ensi-iltaa hän myöntää jännittävänsä, lähinnä sitä, miten yleisö ottaa filmin vastaan. Koeyleisön palaute oli hyvää.
-Mielenkiinnolla odotan millaisen kokonaisuuden 24 minuutin dokumentti näyttää panostuksestani Longinojan eteen ja toivottavasti video leviää laajalle kertoen kuinka upea luontokohde Koillis-Helsingissä virtaava Longinoja on. Meillä ihmisillä on vastuu lähiluonnostamme, ja tehdä yhdessä kaikkemme sen säilymisen eteen, huomauttaa dokumentin päähenkilö Juha Salonen.

Teija Loponen

Longinojan puroaktiivit kutsuvat 200 ensimmäistä innokasta katsomaan Longinoja – Ojasta puroksi -dokumenttia Malmisaliin torstaina 31.1. klo 19. Vapaa pääsy.

Edellinen artikkeliTaistelu lentokentästä jatkuu
Seuraava artikkeliPäättäjien palsta: Zahra Abdulla, Maria Landén, Antti Vuorela