Pormestari tulee Pukinmäkeen

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori saapuu Pukinmäkeen kuulemaan asukkaiden toiveita. Kuva Jetro Stavén

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren asukasilta järjestetään ensi viikon torstaina Pukinmäenkaaren peruskoululla. Illan aikana asukkaat voivat kysyä Pukinmäen asioista Helsingin kaupungin toimialojen johtajilta ja pormestarilta.

Pormestari Jan Vapaavuori toteaa, että vaikka Helsingissä käydään vuoropuhelua asukkaiden kanssa monin tavoin, ei mikään korvaa tapaamista kasvotusten. Siksi asukasiltoja eri puolilla kaupunkia järjestetään.

Vapaavuori uskoo, että Pukinmäessä puhututtavat täydennysrakentaminen, aseman seudun viihtyvyyden parantaminen ja lasten päivähoitopaikkojen riittävyys.

-Uskoisin, että myös koulutilanne nousee esille. Ja vielä ehtii kertoa ennakkoterveisiä http://kerrokantasi.hel.fi kautta.

Vapaavuori on vanhoja Puistolan poikia, joten Pukinmäkikin on entuudestaan tuttu paikka.

Aikanaan tuli paljon pyöräiltyä, pelattua jalkapalloa ja muutenkin urheiltua ympäri Pohjois-Helsinkiä, myös Pukinmäessä.

Asukasiltoja Vapaavuorella on takana kaksi.

-Asukasillat ovat olleet hienoja kokemuksia. Paljon kysymyksiä, kiperiäkin, mutta hyvä tunnelma kaikissa. Ennen varsinaista kyselyosuutta järjestettävä pop-up tori on ollut menestys. Siellä ovat kaikki keskeiset kaupungin palvelut ja hyvät yhteistyökumppanit edustettuina. Moni on saanut omaan yksityiskohtaiseen kysymykseensä vastauksen jo ennakkoon, hän neuvoo.

Asukkaiden todellisista vaikutusmahdollisuuksista kaupungin päätöksiin Vapaavuori toteaa, että kaupunki pitäisi nähdä ennen kaikkea asukkaidensa yhteisönä, ei byrokratiakoneistona joka jotenkin automaattisesti tuottaa oikeat ratkaisut.

-Kaupunkilaisten asiantuntemusta ja osaamista hyödynnetään monin tavoin päätöksien valmistelussa ja palvelujen kehittämisessä. Kaupunkilaisia kutsutaan osallistumaan asukastilaisuuksiin ja verkko- ja karttakyselyihin etenkin lähipalveluihin, katu- ja liikennesuunnitelmiin sekä kaavoitukseen liittyen. Moni yksityiskohta tai isompikin linja muuttuu jo valmistelussa, kun saadaan näkemyksiä kaupunkilaisilta.

Osallistuvan budjetoinnin tuottamasta ideoiden määrästä Vapaavuori on innoissaan.

-Kaupunkilaiset lähtivät erittäin innokkaasti budjetoimaan, ehdotuksia tuli lähes 1 300. Ehdotuksia, joissa toivottiin lisää yhteisöllisyyttä, monipuolisia harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia sekä ympäristöystävällisempää kaupunkia, oli todella paljon.

-Stadiluotsien työn kautta kaupunki saa entistä paremmin alueellista tietoa. Ja entistä enemmän myös niiltä, joita esimerkiksi nettikyselyt eivät tavoita. Stadiluotsit ovat tärkeitä myös kaupungin sisällä ylitellen sujuvasti toimialarajoja ja yhdistellen alueen toimijoita kaupungin työntekijöihin.

Tilaisuuden järjestää Helsingin kaupunginkanslia yhdessä Pukinmäki-Seuran kanssa.

Pukinmäki-Seuran puheenjohtaja Seppo Hölttä pitää pormestarin asukasiltaa ennen kaikkea tärkeänä suoran informaation tilaisuutena.

-Asukkaat voivat esittää suoraan päättäjille niitä kysymyksiä, jotka ovat mieltä askarruttaneet ja saada vastaukset niistä asioista päättäviltä virkamiehiltä. Suusanallisesti ei tule väline- eikä muotoiluongelmia, Hölttä toteaa.

Seuralla on omiakin kiinnostuksen aiheita, joita illassa tuodaan esiin.

-Haluamme vaalia alueemme omaleimaisuutta ja viihtyvyyttä, pitää yhdyskuntarakenteemme elinvoimaisena ja turvata

palvelurakenteen riittävyys.  Meitä kiinnostaa tietää, millaisella asukkaiden ja suunnittelijoiden yhteistyöllä voisimme parhaiten selviytyä viihtyvyyttä ja omaleimaisuutta rikkomatta erityisesti niistä täydennysrakentamisen paineista, joita viime aikoina on yhä vahvemmin kohdistettu Pukinmäen tapaisiin liikenneväylien solmukohtiin, kertoo Hölttä seuran johdon pohtineen.

Teija Loponen

Asukasilta Pukinmäenkaaren koululla 24.1. Kello 17.30 lähtien Pop up –tapahtumatori,  asukasilta alkaa kello 19 ja päättyy 20.30. Pukinmäki-seuraa myy illassa Pukinmäki-aiheista postimerkkiä ja  -korttia.