Kaitafilmejä vanhasta Mosasta

Mosan rakentajat hakivat tarvikkeensa pitkään Päivöläntien kulmasta.

Muistatko vielä vihreäkylkiset bussit, tavaraa täynnä olleen rautakaupan Päivöläntien ja Seunalantien kulmassa sekä Mosan monet liikeyritykset ja pankit?

Tapanilassa aikanaan pitkään asunut Toimi Hangasoja kuvasi kylää kaitafilmille ja leikkasi ne elokuviksi 70-luvun lopussa. Hangasojan senaikainen vuokraisäntä Tupakan perhe on lahjoittanut filmit tapanilalaisille.

Vesa Kinnunen ja Esa Järvinen ovat käyneet nuo vanhat kaitafilmit läpi, tunnistaneet niissä esiintyviä paikkoja ja tekstittäneet filmit. Kaitafilmeillä näkyy useita eri kohteita ympäri vanhaa Tapanilaa, kuten katunäkymiä radan molemmin puolin, kiinteistöjen rakentamista ja purkamista sekä kirkon tapahtumia. Moniko muistaa esimerkiksi vanhan Gulfin bensiksen?

Kadut ja autokanta ovat vuosikymmenten aikana muuttuneet,  kuten filmeiltä näkyy, mutta tuttuja rakennuksia voi kaitafilmeiltä runsaasti bongata. Tosin senkin huomaa, että paljon on purettu pois.

Filmien ensi-ilta nähtiin Kaamosiltamissa, jossa ne pyörivät taustalla. Nyt kaitafilmejä on mahdollista katsoa yhdessä vain niihin keskittyen tulevana perjantaina 18.1. klo 19-21 Tapanilan kylätilalla.

Illan isäntinä toimivat Vesa Kinnunen ja Esa Järvinen. He myös vastailevat yleisön kysymyksiin kaitafilmeistä.

-Tapahtuman ajan kylätilan kahvila on auki, eli iltakahvit kannattaa nauttia täällä, muistuttaa Tiina Heiskanen.

Teija Loponen

 

Kaitafilmejä vanhasta Mosasta pe 18.1. klo 19-21. Tapanilan kylätila, juhlaluokka, Veljestenpiha 9.