Kylätila palkkasi Kaisan kyläavustajaksi

Kaisa pohtii, että keväällä Kylätilan pihalla voisi järjestää vaikkapa polkupyörien kunnostamistyöpajan. Kuva Teija Loponen

Tapanilan Kylätilayhdistys lähti mukaan Työtä kylästä –hankkeeseen palkkaamalla tapanilalaisten ikäihmisten ja muiden tarvitsijoiden avuksi oman kyläavustajan.

Kyläavustaja henkilö, joka tekee jokamiestason töitä kyläläisten arkea helpottamaan. Tapanilassa Kaisa Aarnialalta tilattavia töitä voivat olla vaikkapa pihatyöt, pienet kunnostustyöt, siivoaminen, puiden pilkkominen ja muissa askareissa auttaminen.

Kyläavustajan palkkaamisella halutaan tukea erityisesti ikääntyvien kyläläisten kotona asumisen mahdollistamista mahdollisimman pitkään. Moni ikäihminen ei uskalla nousta tuolille vaihtamaan palanutta lamppua tai kykene vaihtamaan verhoja, kun siinäkin vaaditaan nousemista keittiöjakkaralle ja lisäksi hyvää tasapainoa. Samaten lapsiperheet voivat saada Kaisan kautta apua arjen töiden suorittamiseen.

-Ja itse asiassa kun Kaisa on koulutukseltaan ompelija, voi hän asiakkaan kotona ommella vaikkapa repsahtaneen taskun, vaihtaa vetoketjun tai lyhentää lahkeet. Silloin kyllä asiakkaalla pitää olla oma ompelukone käytettävissä, kertoo Kaisan työkaveri, Tapanilan kylätilan toimintaa koordinoiva Suvi Aaltonen.

Kyläavustajan työssä on mukana myös sosiaalinen puoli.

-Olen tehnyt töitä esimerkiksi virikeohjaajan avustajana palvelutalossa asuvien vanhusten parissa ja tiedän, kuinka kovasti he kaipaavat juttuseuraa. Joten jos joku haluaa vaikka osan työajastani jutella kahvikupposen äärellä, niin sekin kyllä käy, Kaisa lupaa.

Hänen toiveenaan olisi saada omaa asiakaskuntaa, esimerkiksi juuri arjen apuja tarvitsevia ikäihmisiä, joille kävisi tekemässä lumityöt ja vaikkapa siivoamassa. Kaikki työtehtävät tapahtuvat asiakkaan omilla välineillä.

Kyläavustaja tekee yleishyödyllisiä töitä myös Kylätilalla, joten Kaisan voi nähdä sielläkin lumitöissä tai laittamassa paikkoja kuntoon.

Kaisan ajatuksena on, että hän voisi myös ryhtyä vetämään jotain ryhmää tai kerhoa Kylätilalla. Se voisi joko olla ompeluun liittyvää tai sitten vaikkapa eläkeläisille suunnattua yhdessäoloa ja puuhailua.

Kyläavustajan töistä peritään maksu, joka on 10 euroa/tunti. Yksi tunti on minimi ja työkohteen tulee sijaita Tapanilassa. Kyläavustaja ei tee mitään luvanvaraisia töitä, eikä kilpaile yksityisen yritystoiminnan kanssa. Eli remonttiavuksi häntä ei voi tilata, mutta pieniä korjaustöitä Kaisa voi tehdä. Palvelusta saa kotitalousvähennyksen, jos asiakkaalla on muutakin kotitalousvähennettävää, omavastuu kun kotitalousvähennysten saamisessa on 100 euroa.

Asiakkaat eivät maksa suoraan Kaisalle teettämiään tunteja, vaan Kylätila laskuttaa asiakkaita tai antaa Kaisan mukana tilisiirron.

Kyläavustajan työaika on päivittäin klo 9-15, eli sinä aikana hän on saatavilla apuun. Kaisaa voi kysyä auttamaan soittamalla hänelle numeroon 050 470 9165.

Teija Loponen