Tonttien jatkovuokraus kortille: Tattarisuon romuluisesta ilmeestä halutaan eroon

Tattarisuota
Tulevaisuudessa muun muassa romuautojen katuparkkeeraus loppuu Tattarisuon ja Ormuspellon alueilla, joiden uudet vuokraohjeet on tarkoitus ottaa käyttöön Helsingin muillakin teollisuusalueilla. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Tuhansien tarinoiden Tattarisuo on uuden alun edessä. Helsinki on päättänyt tehostaa omistamansa Tattarisuon teollisuusalueen maankäyttöä ja kiristää vuokraehtoja. Yritystoiminta vuokratonteilla ei ole loppumassa, sillä uudessa yleiskaavassa Tattarisuo pysyy toimitila-alueena.

Tähän asti kaupunki on sallinut Tattarisuolla myös matalan kynnyksen toimintaa. Tulevaisuudessa tavaran varastointi tai huonokuntoisen tai pienen hallin pitäminen isolla tontilla loppuu, sillä kaupunki haluaa siistiä alueen yleisilmettä. Rähjäiset nurkat halutaan ojennukseen jo senkin vuoksi, että vieressä olevalle Malmin lentokenttäalueelle aiotaan tehdä uusi uljas asuinalue.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti vuokrausperiaatteista viime viikon tiistaina. Kokouspapereista selviää, että tulevaisuudessa Tattarisuolta voidaan irtisanoa yritykset, joiden tontti on rakentamaton, väljästi rakennettu tai toimitila ränsistyy. Moderneilla ja toimintaansa kehittävillä yrityksillä ei tätä huolta ole.

Jarrutie, Kytkintie, Kaasutintie, Jäähdytintie, Tattarisuontie, Autotallintie, Tuulilasintie, Rattitie ja Akkutie. Tattarisuon katujen varsilla on yli 200 kaupungin omistamaa tonttia. Kaupunki on neuvotellut tonttien tulevaisuudesta Malminseudun yritysyhdistyksen kanssa yli vuoden ajan. Yhdistys edustaa Tattarisuon pienteollisuusalueen tonteilla toimivia vuokralaisia, yrityksiä ja yrittäjiä. Neuvottelujen lopputuloksena kaupunki on synnyttänyt uudet vuokrausperiaatteet, jotka koskevat muun muassa siisteyttä, lupien noudattamista ja maaperän pilaantumista.

Vuokralaisten ja yritysyhdistyksen toiveena on ollut mahdollisimman pitkä vuokra-aika. Kaikkiaan 52 vuokralaisen sopimus on katkeamassa jo vuoden 2020 lopussa. Lyhyiden sopimusten vuoksi yritystoiminnan kehittäminen on ollut yrityksille hankalaa.
Uusissa sopimuksissa vuokra-aika pysyttelee kuitenkin 5-30 vuoden haarukassa riippuen siitä, miten paljon tontin rakennusoikeutta on käytetty ja missä kunnossa piha ja rakennukset ovat.

Jatkossa rakentamattomia tontteja vuokrataan avovarastointiin enintään viideksi vuodeksi. Mahdollisuudet jäädä tontille paranevat, jos vuokralaisen suunnitelmiin kuuluu uudisrakentaminen, jossa tontin rakennusoikeus käytetään tehokkaasti.

Tällä hetkellä alueella on 35 rakentamatonta vuokratonttia, mitä kaupunki pitää tehottomana. Väljästi rakennettuja tontteja on useita kymmeniä.

Myös läheisen Malmin Ormuspellon pienteollisuusalueen puolella on neuvoteltu yrittäjien kanssa alueen vuokrausehdoista. Heillä tulevaisuus näyttää valoisammalta.
Vuokralaiset ovat esittäneet, että kaikki 33 tonttia vuokrattaisiin uudelleen ainakin vuoden 2050 loppuun saakka. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi esityksen, jonka mukaan kaikkien tonttien vuokra-aikaa jatketaan vuoden 2047 loppuun.

Lisäksi kahden tontin osalta sovittiin, ettei niille rakennettujen yritysten yli vedetä vuokra-aikana raitiotietä. Tontit ovat Teerisuonkuja 1 ja 3. Raitiotien lopullinen linjaus ei tosin ole vielä selvillä.

Mikäli raitiotie tulisi tonteille ennen vuokra-aikojen päättymistä, edellyttää se kaupungin mukaan käytännössä tontinvuokralaisten kanssa asiasta sopimista korvauksineen tai pakkolunastamista.

Ormuspellon puolella suurin osa sopimuksista pitää uusia vuonna 2022. Osan kanssa sopimuksia on jo ehditty jatkaa vuoden 2043 loppuun.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliPK-35 palkkasi huippuvalmentajan
Seuraava artikkeliPuistolan Jouluajan muistoja vuosilta 1958 ja 1988