Joulu on jo ovella

teija loponen

Viikon päästä keskiviikkona joulu alkaa jo olla takanapäin. Mutta juuri nyt pohditaan vielä viimeisiä lahjoja ja muita jouluun liittyviä tehtäviä. Viikonloppuna moni tekee joulusiivousta, hankkii kuusen ja piipahtelee tuttujen luona viemässä joulutervehdyksiä. Niitä toivoisi vietävän erityisesti yksin asuville, heille, joiden luona ei kukaan ehkä aattona vieraile. Joulukuusia myydään monilla toreillamme. Osa on tavallisia kuusikauppiaita, osa kuusista kartuttaa eri yhdistysten kassaa. Näin esimerkiksi Puistolassa, jossa leijonat perinteiseen tapaan pyörittävät kuusimyyntiään – nykyään VPK:lla. Tuon kuusimyynnin tuotosta tulevat alueen muut toimijat myöhemmin hyötymään.

Joulu on hyvän tahdon aikaa. Kiireistä huolimatta hymy on herkässä. Hyvä tahto näkyy siinäkin, että Malmilla Pelastusarmeijan Joulupadalle kertyy paketteja ja rahalahjoituksia, samoin Kirkon kotimaanapu saa lahjoituksia, joilla hankitaan erityisesti alueen ikäihmisille lämpimiä vaatteita. Myös vähävaraisten lasten joulua on moni halunnut avittaa lahjoituksin. On ankea ajatus, että joku lapsi ei saisi tänä jouluna yhtään lahjaa tai joulupöydässä ei olisi arjesta eroavia herkkuja. Onneksi joulun laatikkoruoat ja riisipuuro on suhteellisen helppoja tehdä itsekin ja niiden raaka-aineet ovat edullisia.

Talvipäivänseisausta vietetään ennen joulua, tulevana lauantaina. Se on siis vuoden lyhin päivä. Auringonnousu ajoittuu täällä etelässä lähemmäksi puoli kymmentä ja laskeekin jo pian kolmen jälkeen. Helsingissä päivän pituus on tänä vuonna vain viisi tuntia, 49 minuuttia ja neljä sekuntia. Hyvä puoli on se, että siitä se päivä alkaa pidetä sekunti sekunnilta.

Nyt kuitenkin valmistaudutaan jouluun. Tämä lehti on joulunumeromme, jolla me täällä toimituksessa sekä myös monet alueen yrittäjät, ilmoittaja-asiakkaamme, haluamme toivottaa lukijoille hyvää joulua. Tapaninpäivänä ei lehti ilmesty. Sen sijaan seuraava numero julkaistaan poikkeuksellisesti lauantaina 29.12.

Oikein mukavaa ja levollista joulua kaikille!

Päätoimittaja Teija Loponen