Tapulikaupunki-Suutarilan iloksi 150 000 euroa

Kulttuurihankkeet Jakis
Kulttuurityötä on tuotu aiemmin asuinalueiden keskelle ja yhdessä asukkaiden kanssa toteutettavaksi muun muassa Jakomäessä. Kuva Teija Loponen

Alueellisen ja osallistavan kulttuurityön eli Helsingin mallin uuden kauden 2019–2021 hankkeet on valittu. Valtaosa toimijoista oli mukana jo mallin pilottikaudella 2016–2018, uutena aloittaa  tapanilalainen Teatteri Tuike.

Helsingin mallissa taidelaitoksia ja -organisaatioita kannustetaan toimimaan seiniensä ulkopuolella eri kaupunginosissa yhteistyössä alueen asukkaiden ja paikallisyhteisöjen kanssa. Samalla asukkaita ja yhteisöjä rohkaistaan mukaan osallistumaan taiteen ja kulttuurin tekemiseen.

Uuden hankekauden pääalueet ovat Tapulikaupunki-Suutarila, Kannelmäki-Malminkartano ja Vuosaari.

Hankkeen toiselle kolmivuotiskaudelle on varattu taide- ja kulttuuriavustusten kehittämisavustuksista yhteensä 350 000 euroa vuodessa ja siitä Tapulikaupunki-Suutarilan potti on lähes puolet 150 000 euroa.  Varoja osallistavaan kulttuurityöhön saivat  Teatteriyhdistys Tuike ry (teatteri) 20 000 euroa,  Zodiak Presents ry (tanssi) 50 000 euroa,   Viihdepalvelu Esirippu Oy/Pohjois-Helsingin bändikoulu (musiikki) 30 000 euroa ja Helsingin teatterisäätiö (teatteri) 50 000 euroa.

Kulttuuripalvelupäällikkö Stuba Nikula toteaa, että on tärkeää jatkaa Helsingin osallistavaa alueellista kulttuurityötä.

-Ensimmäisen kolmivuotiskauden kokemukset ovat olleet kannustavia ja asukaspalaute positiivista. Nyt valittiin vähemmän alueita ja toimijoita, mutta jaetaan enemmän rahaa. Näin toiminnan vaikuttavuus kasvaa ja kokonaisuus näyttäytyy asukkaille selkeämpänä, arvioi  Nikula.

Helsingin mallin avulla tasapainotetaan ja monipuolistetaan kaupunginosien taide- ja kulttuuritarjontaa, vahvistetaan kaupunginosien yhteisöllisyyttä ja myönteistä profiloitumista sekä asukkaiden kulttuurista osallisuutta.

Toisen avustuskauden tavoitteet ovat jatkoa pilottikauden tavoitteille. Uudet hankkeet käynnistyvät alueilla heti vuodenvaihteen jälkeen. Tapulikaupunki – Suutarilan hankkeet esittäytyvät asukkaille tiistaina 4.12. klo 17.30 Tapulikaupungin kirjastossa, Ajurinaukio 5.

Teija Loponen