Pappien pöytä kutsuu Malmilla

Pappien pöytä
Pastorit Timo Laaninen ja Meri Ala-Kokko päivystävät yhteisöllisyyden lisäämistä kannattavan Päivi Riihilahti-Syväsen kahvilassa torstaisin. Kuva Teija Loponen

Malmin kauppakeskuksessa ja sen lähiympäristössä on jo totuttu näkemään pappeja liperit kaulassa juttelemassa ihmisten kanssa.
Nyt heidän juttusilleen voi mennä myös kauppakeskukseen kahvilaan, jossa he päivystävät kerran viikossa.

-Ihmisillä on suuri tarve puhua. Seurakunnan tavoitteena taas on jalkauttaa työntekijöitään sinne missä ihmiset liikkuvat, arjen keskelle. Tässä ”Pappien pöydässä” nämä asiat kohtaavat erinomaisesti, toteaa idean äiti, pastori Meri Ala-Kokko.

Meri Ala-Kokko on puolisentoista vuotta kierrellyt Malmin alueella kerran pari viikossa kohtaamassa ihmisiä.

-Liikuskelen kuitenkin aika laajalla alueella ja niinpä jotkut tutuksi tulleet kulkijat aina välillä totesivat, että missä olet ollut kun ei sinua ole näkynyt. Siitä heräsi ajatus, että voisi olla joku tietty tukikohta kerran viikossa. Kun Timo Laaninen nimitettiin alueen projektipastoriksi, ajattelin, että nyt siihen olisi mahdollisuus, taustoittaa Ala-Kokko.

Kahvila Plaza-Moccan emäntä Päivi Riihilahti-Syvänen oli oitis valmis yhteistyötyöhön ja niinpä Pappien pöytä oli ensimmäisen kerran käytössä viime torstaina.

-Kahvilaan tulemisessa kynnys on riittävän matalalla. Ja kun aikaakaan ei tarvitse varata, on meitä seurakunnan edustajia helppo tulla tapaamaan, uskoo Timo Laaninen.

Hän toteaa, että ihmisillä on tarvetta puhua ja aika harvalla aikaa kuunnella. Heillä on. Se on nyt heidän työtään.

Kahvilassa papin pöydässä saa istua hiljaakin, jos siltä tuntuu. Ajatuksia voi rauhassa selvitellä ja sitten pukea sanoiksi sen, mitä ajattelee.

-Meillä kun ei ole ajanvarausta, niin ei ole kiirettäkään. Jokaiselle meitä kohtaamaan tulevalle pyrimme antamaan sen ajan, mikä on tarpeen.

-On vain iloinen asia, jos väki haluaa tulla rupattelemaan. Ja juttelemaan saa tulla, vaikka ei olisi mitään erityistä asiaakaan, ongelmaa tai muuta kysyttävää, Ala-Kokko muistuttaa.

Merillä on yleensä aina mukanaan seurakunnan esitteitä, ja papeilta voi kysellä leivänjaosta, tai ihan mistä vain.

-Neuvoja annetaan kaikesta mistä osataan. Tavoitteena on yksinkertaisesti ihmisten kohtaaminen ja arjessa näkyminen. Me olemme kahvilan Päivin kanssa samaa mieltä siitä, että yhteisöllisyys on tärkeää. Päivi tekee sitä omalla tavallaan kahvilassaan ja me omalla tavallamme ja eri verkostoissa mukana ollen, tiivistää Meri Ala-Kokko.

Papit ovat periaatteessa valmiita keskustelemaan mistä vain.

-Provosoitumaan emme lähde, mutta keskustelemme kyllä kaikesta ihmisiä koskevasta, lupaa Meri Ala-Kokko.

Keskustan entisenä puoluesihteerinä Timo Laanisen kanssa väiteltäisiin mielellään myös politiikasta, mutta sitä hän välttelee.

-Jo puolueteltoilla opin sen totuuden, että ihminen, joka tulee kommentoimaan jotakin asiaa, ei niinkään halua vastausta siihen, vaan tulla kuunnelluksi, Laaninen toteaa. –Kuuntelen ja keskustelemaan olen kyllä valmis.

Laaninen on huomannut yhteiskunnan muuttuneen myös uskonnon suhteen. 30 vuotta sitten uskonnosta ei keskusteltu, mutta nykyään moni poliitikkokin kertoo vakaumuksestaan julkisuudessa.

Laaninen saa ehkä vielä useaan kertaan kertoa sen, miksi hän ryhtyi vanhemmiten papiksi.

-Nuorena se ei ollut mielessä, olin politiikasta niin innoissani. Ja toimittajan työstä myös. Mutta aikani valtioneuvoston, eduskunnan ja toimituksen väliä kuljettuani alkoi tuntua siltä, että ehkä elämässä voisi tehdä vielä muutakin ja toteuttaa mieleen hiipineen ajatuksen hakeutua teologiseen tiedekuntaan.

Laaninen vihittiin papiksi marraskuun alussa.

Teija Loponen

Pappien pöytä Malmintorin kauppakeskuksen Plaza Mocca kahvilassa aina torstaisin kello 12-14. Kokeilu jatkuu kesään asti.

Edellinen artikkeliJakomäen ala-aste menee kierrätykseen
Seuraava artikkeliPäättäjien palsta: Alviina Alametsä, Abdirahim Husu Hussein, Mari Rantanen