Longinojan luontopolku nousi heti suosituksi kohteeksi – Vanhan ajan me-henkeä Longinojalla

Longinojalle kotiutunut Jarmo Nieminen kuvaamassa taimenia Savelassa. Kuva Juha Salonen

-Me nähtiin tuolla alhaalla näin iso taimen, kertoo käsiään levitellen pieni poika, joka kömpi sillan alta puroaktiivi Juha Salosen luokse.

Skes ry:n Longinojan projektin vetäjä Juha Salonen ilahtui pojan innosta ja jutteli hetken hänen veljensä ja isänsä kanssa. He näyttivät puroisäntä Matti Salosen antamia I Love -Longinoja postikortteja sekä tarroja.
-Arki-iltaisin luontopolulla on ollut ilo nähdä paljon lapsiperheitä ja muita innokkaita polkuun tutustujia. Iltojen pimetessä saapuivat taimenia tarkkailemaan innokkaimmat luontokuvaajat, joiden valoilla pystyi tuomaan päivän keskelle yötä, Salonen kertoo.

Salonen lisää, että syksyn opastetut kuduntarkkailuretket, valokuvausillat sekä kahvihetket olivat todella suosittuja ja sadat ulkoilijat saivat nauttia puroaktiivien vapaaehtoistyöstä.
-Iltalenkillä oli hienoa pysähtyä sillalle katsomaan taimenia. Viereen saapui lisää tarkkailijoita ja saimme yhdessä nauttia upeasta luontonäytelmästä vaihtaen samalla kuulumisia sekä omia havaintoja aikaisemmilta tarkkailuretkiltä. Mikä parasta, Longinojalla koettiin todella upeaa me-henkeä. Tämä todella on meidän kaikkien puro, painottaa Juha Salonen.

Päivisin puroisäntä opasti ihmisiä purolla löytämään taimenia ja kertoi samalla purosta. Kiitoksia sateli kaikilta uusilta Longinojan ystäviltä, pisimmillään taimentarkkailijat olivat saapuneet Oulusta ja Joensuusta asti.
-Puroaktiiveilla on hyvä meininki ja paljon ideoita sekä paikallistietoa. Kaikki paikalle sattuneet tervehdittiin ja kerrottiin mistä on kyse ja opastettiin hyvin, kertoo Oulusta Malmille saapunut Simo Tammela.
Hiljenevälle purolle saapui pohjoisesta talvehtimaan myös jokavuotinen vieras, koskikara. Karan mukana saapuivat bongarit sekä luontokuvaajat.

-Täällä riittää nähtävää ympäri vuoden ja se on myös luontopolun tavoite. Saada ihmiset nauttimaan puroluonnosta ympäri vuoden, toteaa Salonen.

Puroon merestä nousseet taimenemot ovat nyt laskeneet mädin, joka on hedelmöitettynä peitetty soraikkojen sisään.

-Suuria emotaimenia havaittiin kaksi kappaletta kutupuuhissa Fallkullan korkeudella. Se on tämän syksyn upeimpia havaintoja. Ja kun niiden mädistä syntyy poikasia ensi vuonna, valtaavat ne puron latvat omaksi kodikseen. Ensi keväällä, toukokuussa poikaset kuoriutuvat soraikon uumenista kotipuroonsa, iloitsevat puroisännät.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliJoulua kohden
Seuraava artikkeliTapulikaupunki-Suutarilan iloksi 150 000 euroa