Jakomäen vanhan koulun ja leikkipuistorakennuksen purku käynnistyi tänä aamuna

Jakomäen vanha koulu
Nyt purettava koulurakennus vuonna 2016. Kuva Mikael Lindén

Tänään keskiviikkoaamuna puskutraktorit kävivät Jakomäessä tyhjillään olleen koulurakennuksen ja entisen leikkipuisto Jakomäen rakennuksen kimppuun purkaen ne maan tasalle.

Purkutyö liittyy rakennusprojektiin, jolla Jakomäen keskiosaan, uimahallin yhteyteen nousee uudisrakennus, jossa Jakomäen peruskoulu, päiväkodit, leikkipuisto sekä nuorisotalo jatkossa toimivat. Tiloja on luvassa myös yhdistyksille. Rakennustyöt alkavat ensi vuonna  ja Jakomäen sydämeksi nimetty uudistalo valmistuu vuonna 2020.

Uusi rakennus rakennetaan Somerikkopolku 6:ssa sijaitsevan nykyisen yläkoulun ja uimahallin yhteyteen. Jakomäen uimahalli jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissaan ja sen yläpuolella olevaan koulun liikuntasaliin tehdään perusparannus.

Nykyinen yläkoulu ja uimahalli jatkavat toimintaansa lähes koko rakentamisen ajan.

Jakomäen sydän -palvelurakennus korvaa viiden rakennuksen peruskorjauksen yhdellä peruskorjaus- ja laajennushankkeella. Tavoitteena on saada rakennustyöt sujumaan siten, että väistötiloja tarvittaisiin mahdollisimman vähän. Suunnitelmien mukaan suuri osa palveluista voi toimia nykyisissä tiloissaan, kunnes uusi rakennus valmistuu.

Vasta uuden talon valmistuttua loput tarpeettomiksi jääneet rakennukset puretaan ja niiden paikalle rakennetaan noin 640 asukkaalle asuntoja.

Jakomäen sydän -palvelurakennus toteutetaan projektiallianssimuotoisena hankkeena. Allianssin muodostavat Helsingin kaupungin lisäksi rakennusliike NCC, Auer & Sandås Arkkitehdit ja Arkkitehtitoimisto Opus sekä suunnittelutoimisto Optiplan. Rakennuksen suunnittelun pohjana on vuonna 2017 järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus.

Teija Loponen