Osallistutko?

teija loponen

Parhaillaan eletään seurakuntavaalien aikaa. Vain noin viitisen prosenttia äänioikeutetuista käytti oikeuttaan ennakkoon. Varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina ehtii vielä mainiosti esittää kantansa, mikäli haluaa vaikuttaa siihen ketkä seurakunnan luottamustehtävissä jatkossa toimivat. Valinnanvaraa ehdokkaissa on niin iän, sukupuolen, ajatusmaailman kuin poliittisen taustan suhteen. Nyt valittavat luottamushenkilöt ovat tehtävässään seuraavat neljä vuotta. Heidän mielipiteillään tulee olemaan merkitystä esimerkiksi siihen, millaista toimintaa seurakunta jatkossa harjoittaa ja missä tiloissa.

Niin harmaata kuin ulkona onkin, on joulukuun alkuun enää muutama viikko. Parhaillaan kartoitetaan ainakin Tapanilassa ja Puistolassa tulevan elävän joulukalenterin luukkuja. Myös Malmilla on muutama vuonna kierrelty kuuntelemassa ja katselemassa joulukalenterin tapahtumia. Tapanilassa kalenteriin valmistaudutaan myös valmistamalla yhdessä Lucian päivän kalenterikulkueessa tarvittavia asuja. Jos itsellä on peukalo keskellä kämmentä, ei se estä lasta osallistumasta. Kylätilalla Lucia-asuja valmistetaan yhdessä urakoiden. Osallistuminen näihin kalenteriluukkujen ohjelmiin on täysin maksutonta ja vapaata. Luukuilta saa kummasti itselleen joulumieltä ja usein niissä tapaa myös vanhoja tuttuja. Moninkertaista hyötyä siis.

Kaupungilla on meneillään useita eri hankkeita, joihin kaikilla asukkailla on mahdollisuus osallistua. Nyt kysellään osallistavan budjetoinnin kohteita, millainen Malmista tulevaisuudessa halutaan, Tattarisuon biolämpövoimalan ympäristövaikutuksista saa kertoa mielipiteensä ja tasaista tahtia tulee myös erilaisia kaavamuutosehdotuksia asukkaiden arvioitavaksi. Kyselyihin kannattaa ottaa osaa etenkin, jos on sitä mieltä, että suunnitelmat eivät ole hyviä. Vastaehdotuksia voi tehdä ja jokunen niistä voi johtaa muutoksiin.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliLasten Etnosoi! isänpäivänä
Seuraava artikkeliKorkein oikeus antoi päätöksensä Malmin lentokentästä